Sepsa

Novorođenačka sepsa (sepsis neonatorum) teška je bakterijska infekcija koja zahvaća cijeli organizam, a javlja se u prvom mjesecu života.

Sepsa se javlja u manje od 1% novorođenčadi, ali na taj uzrok otpada 30% smrti u prvih nekoliko tjedana života. Bakterijska infekcija je pet puta češća u novorođenčadi s težinom manjom od 2500 grama, nego u novorođenčadi normalne tjelesne težine. Sepsa je dvostruko češća u muške nego u ženske novorođenčadi. Rizik nastanka sepse povećavaju komplikacije tijekom poroda, kao što je prerano prsnuće plodovih ovoja, krvarenje ili infekcija u majke.

Simptomi

Sepsa započinje unutar prvih 6 sati po rođenju u više od polovine, a unutar 72 sata u većine novorođenčadi. Sepsa koja se javlja 4 ili više dana od poroda vjerojatno je stečena na novorođenačkom odjelu (nozokomijalna infekcija).

Novorođenče sa sepsom obično je mlitavo, lijeno siše, ima usporenu srčanu akciju i promjenljivu tjelesnu temperaturu (nisku ili visoku). Ostali simptomi mogu biti poremećaj disanja, konvulzije, tresavica, žutica, povraćanje, proljev i napeti trbuh.

Simptomi ovise o prvotnom sijelu i raširenosti infekcije. Na primjer, kod infekcije pupčanog bataljka (omfalitis) pupak može krvariti ili postoji gnojni iscjedak. Infekcija moždanih ovojnica (meningitis) ili apsces u mozgu mogu se očitovati komom, konvulzijama, izvijanjem leđa u čvrsti luk ili napetošću i izbočenjem fontanela (dvije mekane točke između kostiju glave, veća sprijeda, manja straga). Kod infekcije kosti (osteomijelitis) novorođenče pri pokretima štedi zahvaćenu ruku ili nogu. Infekcija zgloba (artritis) uzrokuje otok, toplinu, crvenilo i osjetljivost zgloba. Infekcija potrbušnice (peritonitis) dovodi do napetosti trbuha ili krvavog proljeva.

Dijagnoza

Uzročnik infekcije dokazuje se nasađivanjem (kultiviranjem) uzorka krvi i obrisaka, odnosno izlučevina infekcijom zahvaćenog djela tijela. Dokazivanje protutijela može ukazati na vrstu mikroorganizma. Mikroskopski i nasađivanjem se obrađuje i uzorak mokraće. Pri sumnji na meningitis liječnik izvodi lumbalnu punkciju. Također se mogu pretražiti i uzorci brisa uha i želučanog sadržaja.

Prognoza i liječenje

Novorođenačka sepsa liječi se intavenski antibioticima. Liječenje započinje prije nego što su poznati rezultati laboratorijskih pretraga, a prema njima se, kada su gotovi, antibiotička terapija može mijenjati. U nekim rijetkim slučajevima novorođenčetu se daju pročišćena protutijela ili bijele krvne stanice.

Unatoč suvremenim antibioticima i intenzivnom liječenju, 25% ili više novorođenčadi sa sepsom umire. Smrtnost je dvostruko viša u sitne, prerano rođene, nego u donošene novorođenčadi normalne tjelesne težine.