Specifične bolesti muškaraca

U vanjsku građu reproduktivnog sustava muškarca spadaju penis, mošnje (skrotum) i sjemenik (testis). U unutarnju građu spadaju sjemenovodi, uretra, prostata i sjemenski mjehurići.

Sperma, koja nosi muške gene, stvara se u sjemenicima i pohranjuje u sjemenim vrećicama. Za vrijeme spolnog odnosa, sperma se prenosi uz tekućinu koja se zove sjemena tekućina kroz sjemenovod u uspravljen penis.

Građa

Penis se sastoji od korijena koji je pričvršćen uz trbušni zid, tijelo koje čini srednji dio i glavića (glansa) penisa koji je završetak penisa u obliku čunja. Otvor uretre (kanala koji prenosi sjeme i mokraću) je na vrhu glansa penisa. Baza glavića penisa zove se korona. U neobrezanih muškaraca, predkoža (prepucij) se prostire od korone do preko glavića penisa.

Većina tijela penisa sastoji se od tri cilindrična prostora (sinusi) erektilnog tkiva. Dva veća, kavernozna tijela, su usko pripojena. Treći sinus, spužvasto tijelo okružuje uretru. Kada te prostore ispuni krv, penis postaje velik, tvrd i uspravljen.

Mošnja (skrotum) je vreća od tanke kože koja okružuje i štiti sjemenike. Mošnja djeluje i kao sustav za kontrolu klime za sjemenike, jer ona mora biti nešto hladnija od tjelesne temperature da bi se omogućilo normalni razvoj sperme. Mišić kremaster u skrotalnoj stijenci se opušta ili steže pa na taj način omogućava sjemenicima da vise dalje od tijela i da se ohlade ili da budu bliže tijelu zbog topline ili zaštite.

Sjemenici su ovalna tijela veličine veće masline koji leže u mošnji; obično lijevi sjemenik visi malo niže nego desni. Sjemenici imaju dvije funkcije: proizvodnju sperme i sintetiziranje testosterona (primarnog muškog spolnog hormona). Pasjemenik (epididimis) koji leži nasuprot sjemeniku je savijena cijev dugačka gotovo 6 metara. Sakuplja spermu iz sjemenika i predstavlja prostor i okoliš u kojem sperma sazrijeva.

Muški rasplodni (reprodukcijski) organi

MSD medicinski priručnik za pacijente

Sjemenovod je vod nalik na vrpcu koji prenosi spermu iz pasjemenika. Jedan se takav vod pruža iz svakog sjemenika gore prema stražnjem dijelu prostate i ulazi u mokraćnu cijev te tvori ejakulatorne vodove. Druga tkiva, kao što su krvne žile i živci, također se pružaju uzduž svakog sjemenovoda i zajedno sačinjavaju tvorbu poput užeta koja se zove korda spermatika.

Mokraćna cijev u muškaraca ima dvostruku funkciju. Taj kanal je dio mokraćnog sustava koji prenosi mokraću iz mokraćnog mjehura i dio je reproduktivnog sustava kroz koji se izbacuje sjeme.

Prostata leži tik ispod mokraćnog mjehura u zdjelici i okružuje srednji dio mokraćne cijevi. Obično veličine oraha, ta žlijezda se povećava s dobi. Prostata i sjemeni mjehurići iznad nje stvaraju tekućinu koja hrani spermu. Ta tekućina daje većinu volumena sjemenu, lučevina u kojoj se sperma izbacuje za vrijeme ejakulacije. Druga tekućina koja čini sjeme dolazi iz sjemenovoda i sluznih žlijezda u glavi penisa.

Funkcija

Prilikom seksualne aktivnosti penis postaje tvrd i uspravljen, što omogućuje prodiranje tijekom spolnog odnosa. Erekcija je posljedica složenog međusobnog živčanog, žilnog, hormonskog i psihološkog djelovanja. Ugodni podražaji iz osjetila uzrokuju reakciju u mozgu koji šalje živčane signale niz kralješničnu (leđnu) moždinu u penis. Arterije koje opskrbljuju krvlju kavernozna tijela i spužvasto tijelo šire se. Proširene arterije dramatično povećavaju krvni optok u ta erektilna područja koja uslijed velikog dotoka krvi nabreknu i prošire se. Mišići se stežu oko vena koje normalno odovode krv iz penisa, te usporavaju istjecanje krvi. Povišeni krvni tlak u penisu uzrokuje povećanje dužine i promjera penisa.

Ejakulacija se pojavljuje u najvišoj točki seksualnog uzbuđenja kada trljanje glavića penisa i drugi podražaji šalju signale mozgu i kralješničnoj (leđnoj) moždini. Živci potiču stezanje mišića uz vodove pasjemenika i sjemenovoda, sjemenih mjehurića i prostate. Ta stezanja tjeraju sjeme u mokraćnu cijev. Stezanje mišića oko mokraćne cijevi dalje protjeruje sjeme kroz penis i iz njega. Vrat mokraćnog mjehura se također steže sprječavajući vraćanje sjemena natrag u mokraćni mjehur.

Jednom kada je došlo do ejakulacije―ili prestane poticanje (stimulacija)―arterije se stegnu i vene opuste. To smanjuje dolazak krvi, a povećava njeno otjecanje pa penis postane mlohav.