Anorektalna fistula

Anorektalna fistula (fistula in ano) je nenormalni kanal iz anusa ili rektuma koji obično ima izlazni kraj u koži blizu anusa, ali ponekad završava i u nekom drugom organu, na primjer u vagini.

Većina fistula počinje u dubokoj žlijezdi stijenke anusa ili rektuma. Ponekad fistula nastaje zbog izvlačenja gnoja iz anorektalnog apscesa, ali često se uzrok ne može otkriti. Fistule su češće u ljudi koji imaju Crohnovu bolest ili tuberkulozu. Pojavljuju se i u osoba s divertikulitisom, rakom ili analnom ili rektalnom ozljedom. Fistula kod malog djeteta je obično prirođena mana; takve su fistule češće u dječaka nego u djevojčica. Fistule koje povezuju rektum i vaginu mogu biti posljedica rendgenskog zračenja, raka, Crohnove bolesti ili ozljede majke prilikom porođaja.

Simptomi i dijagnoza

Fistula može biti bolna i može ispuštati gnoj. Liječnik obično vidi jedan ili više otvora fistule ili može fistulu osjetiti ispod površine. Sondom se može odrediti dubina i smjer fistule. Promatrajući anoskopom stavljenim u rektum i pregledom sondom, liječnik može utvrditi mjesto unutarnjeg otvora. Promatranje sigmoidoskopom pomaže liječniku odrediti je li problem nastao zbog raka, Crohnove bolesti ili drugog poremećaja.

Liječenje

Jedino učinkovito liječenje predstavlja operacija (fistulotomija) prilikom koje se može djelomično rezati i sfinkter. Ako se odreže previše sfinktera, osoba može imati poteškoće u kontroli ispuštanja stolice. Ako osoba ima proljev, aktivni ulcerozni kolitis ili aktivnu Crohnovu bolest, što može usporiti cijeljenje rane, operacija se obično ne radi.