Višak bakra

Svaki bakar koji nije vezan na bjelančevinu je otrovan. Uzimanje relativno malih količina nevezanog bakra uzrokuje mučninu i povraćanje. Kisela hrana ili pića u produljenom dodiru s bakrenim posudama, cijevima ili poklopcima mogu biti onečišćena malim količinama bakra. Ako se nehotično pojede veće količine bakrenih soli koje nisu vezane na bjelančevinu, ili ako se koriste komprese zasićene s otopinom bakrenih soli za liječenje velikih područja opečene kože, može se apsorbirati dovoljno bakra da ošteti bubrege, uspori stvaranje mokraće i uzrokuje anemiju zbog propadanja crvenih krvnih stanica (hemoliza).

Wilsonova bolest je nasljedni poremećaj u kojem se bakar nakuplja u tkivima i uzrokuje prošireno oštećenje. Zahvaća 1 od 30.000 ljudi. Pri tom poremećaju jetra ne izlučuje bakar u krv niti izlučuje bakar u žuč. Kao posljedica, razina bakra u krvi je niska, ali se bakar nakuplja u mozgu, očima i jetri uzrokujući cirozu. U rožnici nakupljeni bakar stvara zlatne ili zelenkastozlatne prstenove (KeiserFleischerovi prstenovi). Prvi simptomi su obično posljedica oštećenja mozga i uključuju drhtanje, glavobolju, nemogućnost govora, neusklađenost i čak psihozu. Otrovanje bakrom liječi se penicilaminom koji veže bakar i ubrzava njegovo izlučivanje―primjer terapije keliranjem. Takvo se liječenje mora provoditi cijelog života da bi ga se sačuvalo.