Respiracijska alkaloza

Respiracijska alkaloza je stanje u kojem je krv lužnata, jer brzo i duboko disanje ima za posljedicu nisku razinu ugljikova dioksida u krvi.

Brzo, duboko disanje, zvano i hiperventilacija, uzrokuje da se iz krvne struje izbacuje previše ugljikova dioksida. Najčešći uzrok hiperventilacije i zbog toga respiracijske alkaloze, je tjeskoba. Drugi uzroci respiracijske alkaloze uključuju bol, cirozu jetre, nisku razinu kisika u krvi, povišenu temperaturu i predoziranje acetilsalicilnom kiselinom (aspirinom).

Simptomi i dijagnoza

Respiracijska alkaloza može učiniti da se osoba osjeća tjeskobno i može dovesti do osjeta trzanja oko usana i lica. Ako se respiracijska alkaloza pogorša, mišići mogu ući u grč i osoba se osjeća izdvojena iz stvarnosti.

Liječnici obično dijagnosticiraju respiracijsku alkalozu jednostavno promatranjem i razgovorom s osobom. Kada dijagnoza nije jasna, liječnik može mjeriti razinu ugljikova dioksida u uzorku krvi uzete iz arterije. Često je povišen i pH krvi.

Liječenje

Usporenje disanja (smanjenje brzine i dubine disanja) je obično jedino potrebno liječenje. Kada je respiracijska alkaloza posljedica tjeskobe, svjesni napor da se disanje uspori može učiniti da stanje nestane. Ako je uzrok ubrzanog disanja bol, tada je obično dostatno ukloniti bol. Disanjem u papirnatu (ne u plastičnu) vrećicu može se povećati sadržaja ugljikova dioksida, jer osoba udahne natrag ugljikov dioksid nakon što ga izdahne.

S porastom razine ugljikova dioksida simptomi hiperventilacije se popravljaju i na taj način smanjuju tjeskobu osobe i zaustavljaju napadaj.