Metabolička alkaloza

Metabolička alkaloza je stanje u kojem je krv lužnata zbog neprimjereno visoke razine bikarbonata.

Metabolička se alkaloza razvija kada tijelo gubi previše kiseline. Na primjer, znatna se količina želučane kiseline gubi za vrijeme razdoblja produženog povraćanja ili kada se želučane kiseline izvlače želučanom sondom (kao što se ponekad radi u bolnicama, naročito nakon kirurškog zahvata u trbuhu). U rijetkim slučajevima metabolička se acidoza razvija u osobe koja je pojela previše alkalija iz tvari kao što je soda bikarbona. Osim toga metabolička se alkaloza može razviti kada prekomjerni gubitak natrija ili kalija djeluje na sposobnost bubrega da kontrolira kiselolužnatu ravnotežu krvi.

Simptomi i dijagnoza

Metabolička alkaloza može uzrokovati razdražljivost, mišićna stezanja i mišićne grčeve ili uopće ne izaziva simptome. Ako je metabolička alkaloza teška, mogu nastati produljeno stezanje i grčevi mišića (tetanija).

Uzorak krvi uzet iz arterije obično pokazuje da je krv lužnata. Uzorak krvi uzet iz vene sadrži visoke razine bikarbonata.

Liječenje

Liječnici obično liječe metaboličku alkalozu nadomještanjem vode i elektrolita (natrij i kalij) za vrijeme liječenja temeljnog uzroka. Katkada, kada je metabolička alkaloza vrlo teška, daje se intravenski razrijeđena kiselina u obliku amonijeva klorida.