Ostali primarni tumori

Rjeđi benigni tumori, kao što su fibromi i rabdomiomi, mogu rasti izravno iz stanica srčanog fibroznog i mišićnog tkiva. Rabdomiomi, drugi po učestalosti primarni tumori, nastaju u ranoj mladosti ili u djetinjstvu, a obično u sredini djetinjstva, te se nazivaju tuberozna skleroza. Ostali su primarni tumori srca, uključujući i primarne maligne tumore, izrazito rijetki i za njih ne postoji adekvatno liječenje. Djeca oboljela od tih malignih tumora rijetko požive dulje od jedne godine.

Nekoliko se testova upotrebljava u dijagnostici srčanih tumora. Najčešće se u tu svrhu upotrebljava ehokardiografija (slikovni prikaz srčanih struktura pomoću ultrazvučnih valova). Sonda se pri ehokardiografskoj pretrazi može postaviti na stijenku prsnog koša (transtorakalna ehokardiografija) ili u šupljinu jednjaka (transezofagealna ehokardiografija). Kateterizacija srca, kojom se također mogu otkriti srčani tumori, izvodi se tako da se kateter putem venskog sustava uvede u srce gdje se zatim ubrizga kontrastno sredstvo, te se pod kontrolom rendgenskih zraka mogu vidjeti obrisi tumora (ta se pretraga rjeđe izvodi). Također se u svrhu otkrivanja tumora mogu upotrijebiti i kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MR). Kada se nađe tumor, tada se, pomoću posebnih katetera može otkinuti komadić tumora (biopsija), koji se daje na analizu da bi se ustanovila vrsta tumora i odredila najprikladnija terapija.

Primarni nekancerogeni tumori koji rastu samo na jednom mjestu (solitarni) obično se uklanjaju kirurškim putem, što obično znači i ozdravljenje bolesnika. Međutim, teško se mogu ili se uopće ne mogu liječiti višestruki primarni tumori ili tumori toliko veliki da se ne mogu kirurški ukloniti. Primarni i sekundarni zloćudni tumori su neizlječivi pa se u takvim slučajevima liječe samo simptomi.

U ovom poglavlju: