Miksomi

Miksom je benigni tumor, obično nepravilnog oblika i želatinozne konzistencije.

Kako miksom može zapriječiti protok krvi u srcu

Miksom u lijevom atriju (pretklijetka) može rasti na peteljci i slobodno se kretati u krvnoj struji.

Miksom može krećući se ulaziti i izlaziti iz mitralne valvule koja spaja lijevi atrij i lijevi ventrikul (klijetka).

MSD medicinski priručnik za pacijente

Polovina svih primarnih tumora srca su miksomi. Tri četvrtine miksoma nalazi se u lijevoj pretklijetki, srčanoj komori koja prima kisikom obogaćenu krv iz pluća.

Miksomi u lijevoj pretklijetki često rastu na peteljci pa ih krvna struja može slobodno pomicati. Uslijed te pokretljivosti mogu se kretati prema mitralnoj valvuli koja se nalazi u blizini, te ulaziti u mitralnu valvulu i izlaziti iz nje―ušće između lijeve pretklijetke i lijeve klijetke. To pomicanje tumora može zatvarati i ponovno otvarati mitralno ušće (valvulu), i tako mnogo puta uzastopno, pri čemu se protok krvi povremeno zaustavlja i ponovno uspostavlja. Kada bolesnik stoji mogu se pojaviti nesvjestica ili napadaji plućne kongestije i otežanog disanja jer sila gravitacije vuče tumor prema dolje i tako može zatvoriti mitralno ušće, dok u ležećem položaju simptomi nestaju.

Tumor može oštetiti funkciju mitralne valvule tako da valvula propušta krv, zbog čega nastaje šum koji liječnik može nad ušćem čuti pomoću stetoskopa. Na temelju pravca širenja srčanog šuma liječnik treba odlučiti je li to posljedica vraćanja krvi (regurgitacije) uslijed tumora, što je vrlo rijetko, ili je to rezultat reumatske bolesti srca, što je najčešći uzrok takvog šuma.

Djelići miksoma ili ugrušaka krvi koji se stvaraju na površini miksoma mogu se odlomiti i putem cirkulacije dospjeti do drugih organa i u njima začepiti krvne žile. Simptomi ovise o tome koje su krvne žile začepljene. Primjerice, začepljenje krvne žile u mozgu može izazvati moždani udar, a začepljenje krvne žile u plućima može izazvati bol i iskašljavanje krvi. Drugi simptomi miksoma mogu biti vrućica, gubitak na težini, hladni i bolni prsti na rukama i nogama pri izlaganju hladnoći (Raynaudov fenomen), anemija (slabokrvnost), mali broj krvnih pločica (jer krvne pločice sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi), te simptomi koji upućuju na težu infekciju.

U ovom poglavlju: