Površinski flebitis

Površinski flebitis (tromboflebitis, flebitis) predstavlja stanje u kojem dolazi do upale i stvaranja ugrušaka u površinskim venama.

Flebitis može nastati u bilo kojoj veni tijela. Flebitis se obično javlja u ljudim s varikoznim venama. Ipak, u većine ljudi s varikoznim venama ne dođe do flebitisa.

Čak i male povrede mogu izazvati upalu vene. Za razliku od duboke venske tromboze, koja izaziva male upalne promjene, koje su često bezbolne, kod površinskog flebitisa dolazi do nagle (akutne) upalne reakcije koju uzrokuje ugrušak. Ugrušak čvrsto prianja za stijenku vene i malo je vjerojatno da će se otkinuti. Za razliku od dubokih vena, površinske vene nemaju oko sebe mišiće koji bi svojim radom mogli stisnuti i pokrenuti ugrušak. Zbog tih razloga površinske vene rijetko izazivaju embolije.

Simptomi i dijagnoza

Lokalizirana bol, oticanje i crvenilo kože iznad upalom zahvaćene vene razvija se relativno brzo, a koža tog područja postaje topla. Budući da je krv u veni zgrušana, vena se može pod kožom napipati kao tvrda žica, a nije mekana kao druge varikozne ili normalne vene. To otvrdnuće vene može se pipati duž cijele dužine vene. Liječnik obično bez poteškoća postavlja dijagnozu nakon fizikalnog pregleda bolnog područja.

Liječenje

Površinska upala vena najčešće prolazi sama od sebe. Analgetici, npr. acetilsalicilna kiselina (aspirin) ili ibobrufen, mogu ublažiti bol. Premda se flebitis značajno popravi nakon nekoliko dana, ipak je potrebno i nekoliko tjedana prije nego potpuno nestanu tvrdoća i osjetljivost na dodir. Kako bi ubrzao oporavak liječnik može uštrcati lokalni anestetik i izvaditi ugrušak, te postaviti kompresivni zavoj koji bolesnik treba nositi nekoliko dana.

Ukoliko se površinski flebitis dogodi u preponama, gdje se glavna površinska vena ulijeva u glavnu duboku venu, ugrušak može ući u duboku venu i otkinuti se. Kako bi se to spriječilo neki kirurzi preporučuju hitnu operaciju, koja se sastoji u vađenju površinske vene. Obično se taj zahvat vrši u lokalnoj anesteziji i bez primanja pacijenta u bolnicu, a nakon zahvata bolesnik može odmah obavljati normalne aktivnosti.