Limfedem

Limfedem je otok potkožnog tkiva uzrokovan smetnjama u normalnoj drenaži limfne tekućine natrag u krv.

Limfedem je rijetko vidljivo prisutan kod rođenja. Najčešće se javlja kasnije u životu kao posljedica prirođenih ili stečenih poremećaja.

Prirođeni (kongenitalni) limfedem je posljedica smanjenog broja limfnih žila, koje ne mogu sakupiti svu limfnu tekućinu. Problem se gotovo redovno javlja u nogama, a vrlo rijetko u rukama. U žena se češće nađe prirođeni limfedem nego u muškaraca.

Otok se rijetko može vidjeti pri rođenju jer limfne žile, pa makar bile i smanjenog broja, mogu sakupiti malu količinu limfe koju proizvede novorođenče. Češće se događa da se oticanje javlja kasnije, kad volumen limfne tekućine postane tako velik da smanjeni broj limfnih žila ne može sabrati i drenirati svu proizvedenu limfu. Oticanje postupno postaje sve izraženije u jednoj ili u obje noge. Prvi znak limfedema može biti nadutost stopala koje uzrokuje da cipele postaju pretijesne u drugom dijelu dana i da na koži ostaju tragovi. U ranoj fazi toga stanja otok može nestati nakon podizanja noge. Mnogi ljudi koji nemaju limfedem imaju natečene noge nakon dulje stajanja. Prirođeni limfedem se s vremenom pogoršava, oticanje postaje sve vidljivije i više ne nestaje u potpunosti, čak niti nakon noćnog mirovanja.

Stečeni limfedem javlja se češće nego prirođeni. Tipično se javlja nakon većeg kirurškog zahvata, posebno nakon operacije karcinoma ako su uklonjeni limfni čvorovi i limfne žile, ili se javlja nakon radioterapije (zračenje). Na primjer, na ruci se može pojaviti limfedem nakon amputacije dojke i pripadajućih limfnih čvorova radi karcinoma. Ožiljno promijenjeni limfni čvorovi nakon ponavljanih infekcija mogu također dovesti do limfedema, ali ta je pojava izuzetno rijetka, osim u slučaju infekcije tropskim parazitom Filarijom.

Pri stečenom limfedemu koža je zdrava, ali izgleda naduta ili otečena. Pritiskom prsta na to područje ne izaziva se uleknuće, kao kod oticanja izazvanog nakupljanjem tekućine (edemi) uslijed neadekvatnog protoka krvi kroz vene. U rijetkim slučajevima natečeni ud izgleda izuzetno velik, a koža je tako debela i izbrazdana da izgleda gotovo poput kože slona (elefantijaza).

Liječenje

Limfedem se ne može liječiti. Ljudima s blagim limfedemom postavljaju se zavoji koji mogu smanjiti oticanje. Bolesnici koji imaju izrazito velik limfedem mogu nositi pneumatske (zračne) čarape koje stavljaju svaki dan kroz jedan ili dva sata da bi smanjili oticanje. Kada se otok smanji bolesnik treba staviti dokoljenske elastične čarape i nositi ih cijeli dan sve do lijeganja u krevet. Na taj se način otok nekako može kontrolirati. Za limfedeme ruku stavljaju se pneumatske rukavice slične pneumatskim čarapama, koje treba nositi svaki dan.

Dostupne su također elastične rukavice. Elefantijaza se može liječiti velikom operacijom pri čemu se odstranjuje veći dio otečenog potkožnog tkiva.