Ventrikulske ekstrasistole

Ventrikulska ekstrasistola (preuranjena kontrakcija klijetki) je dodatni otkucaj srca uzrokovan električnom aktivacijom klijetki prije nego se pojavi normalni otkucaj.

Ventrikulske ekstrasistole javljaju se često i ne predstavljaju opasnost za ljude koji ne boluju od srčanih bolesti. Ipak, ako su česte u osobe koja ima zatajenje srca ili aortnu stenozu, ili je preboljela srčani udar (infarkt miokarda) one mogu biti uvod u mnogo opasnije aritmije, kao što je primjerice fibrilacija ventrikula koja može izazvati naglu smrt.

Simptomi i dijagnoza

Izolirane ventrikulske ekstrasistole nemaju značajni učinak na crpnu funkciju srca i obično ne izazivaju simptome sve dok ne postanu izuzetno česte. Glavni simptom je osjećaj snažnog ili preskočenog otkucaja srca.

Ventrikulske ekstrasistole se dijagnosticiraju pomoću elektrokardiograma (EKG).

Liječenje

Liječenje nije potrebno u očevidno zdravih osoba, osim što se preporučuje smanjenje stresa i izbjegavanje alkohola, kao i izbjegavanje lijekova koji sadrže tvari koje stimuliraju srce (lijekovi protiv prehlade). Lijekovi se obično propisuju samo onim pacijentima koji teško podnose simptome ili kad elektrokardiografski oblici ekstrasistola upućuju na opasnost. Betablokatori se obično prvi upotrebljavaju jer su relativno sigurni lijekovi. Ipak, mnogi bolesnici ih ne žele uzimati zbog mogućih nuspojava.

Osobe koje imaju česte ventrikulske ekstrasistole nakon srčanog udara (infarkta miokarda) mogu smanjiti rizik nagle smrti ukoliko uzimaju betablokatore i podvrgnu se angioplastici ili aortokoronarnom premoštenju jer time uklanjaju osnovnu bolest koronarnih arterija koja je uzrok ekstrasistola. Antiaritmički lijekovi mogu smanjiti učestalost ventrikulskih ekstrasistola, ali također mogu povećati rizik nastanka fatalnih aritmija. Zato treba dobro promisliti glede uvođenja antiaritmika kod pojedinih bolesnika; prevaga dobrobiti nad rizikom razlog je za davanje lijeka.