Paroksizmalna atrijska tahikardija

Paroksizmalna atrijska tahikardija je napad pravilnog, brzog (frekvencija = 160 do 200 otkucaja u minuti) kucanja srca koji se događa iznenada, a izvorište električnih impulsa nalazi se u atrijima.

Nekoliko mehanizama može izazvati nastanak paroksizmalne atrijske tahikardije. Brzu frekvenciju mogu izazvati preuranjene atrijske ekstrasistole koje počinju odašiljati impulse neuobičajenim putem u ventrikule (klijetke).

Brza frekvencija srca često započinje naglo i prestaje naglo, a može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Gotovo je uvijek prati neugodno lupanje srca, ali i drugi simptomi, npr. slabost. U tih je bolesnika srce obično normalno, a epizode lupanja srca su više neugodne nego što su opasne.

Liječenje

Napadi aritmije često se mogu zaustaviti nekim od zahvata koji podražuju nervus vagus (deseti moždani živac), jer to usporava rad srca. U te zahvate, koje treba izvoditi doktor, spadaju napinjanje bolesnika kao da ima poteškoće prilikom vršenja velike nužde, masiranje bolesnikovog vrata odmah ispod mandibularnog (donja vilica) kuta (čime se podražuje osjetljivo područje na karotidnoj arteriji koje se zove karotidni sinus), ili uranjanjem bolesnikovog lica u posudu ledenohladne vode. Navedeni su zahvati najučinkovitiji kad se primjene odmah nakon nastupa (pojave) arimije.

Ukoliko se navedenim zahvatima ne postigne željeni učinak, tj. prekid napada aritmije, napad obično prestane kad bolesnik jednostavno ode spavati. Ipak, većina bolesnika traži liječničku pomoć radi prekidanja napada tahikardije. Liječnik obično može odmah prekinuti napad intravenskom primjenom lijeka verapamila ili adenozina. Ukoliko to ne uspije, što se rijetko događa, može se izvršiti i kardioverzija (dati elektrošok).

Prevencija je obično teža nego liječenje. U tu se svrhu upotrebljava više lijekova pojedinačno ili u međusobnoj kombinaciji. U rijetkim se slučajevima patološki put provođenja električnog impulsa kroz srce može liječiti kateterskom ablacijom (odašiljanje radiofrekventne energije preko katetera koji je smješten u srce).