Fibrilacija ventrikula

Fibrilacija ventrikula je potencijalno smrtonosno stanje koje se očituje nekoordiniranom serijom vrlo brzih, neučinkovitih kontrakcija koje se šire po ventrikulima, a izazvana je mnogostrukim, kaotičnim električnim impulsima.

Ventrikulska fibrilacija je električki slična fibrilaciji atrija, ali ima mnogo težu prognozu. Pri ventrikulskoj fibrilaciji, ventrikuli (klijetke) trepere bez koordiniranih kontrakcija. Budući da srce ne istiskuje krv u krvne žile, ventrikulska fibrilacija je oblik srčanog zastoja (aresta) i smrtonosna je ukoliko se hitno ne liječi.

Uzroci ventrikulske fibrilacije istovjetni su kao i kod srčanog zastoja. Najčešći uzrok je nedovoljan dotok krvi u srčani mišić zbog bolesti koronarnih arterija ili zbog srčanog udara (infarkta). Ostali su uzroci šok i vrlo niske vrijednosti kalija u krvi (hipokalijemija).

Simptomi i dijagnoza

Ventrikulska fibrilacija dovodi do gubitka svijesti za nekoliko sekundi. Ukoliko se ne liječi, bolesnik obično ima konvulzije i slijedi nepovratno (ireverzibilno) oštećenje mozga nakon 5 minuta od početka fibrilacije, jer prestaje opskrba mozga kisikom. Uskoro slijedi smrt.

Liječnik mora uzeti u obzir i ventrikulsku fibrilaciju kad neka osoba iznenadno izgubi svijest. Pri pregledu takove osobe ne može se napipati puls (bilo) niti se čuju otkucaji srca, a krvni se tlak ne može izmjeriti. Dijagnoza se potvrđuje pomoću elektrokardiograma (EKGa).

Liječenje

Ventrikulska fibrilacija mora se hitno liječiti. Unutar nekoliko minuta mora se započeti sa srčanoplućnim oživljavanjem (kardiopulmonalna reanimacija), te što je prije moguće treba uraditi kardioverziju (primijeniti električni šok na prsni koš). Lijekovi koji se daju nakon toga pomažu održati normalni srčani ritam.

Ukoliko se ventrikulska fibrilacija dogodi unutar nekoliko sati od nastupa srčanog udara (infarkta), a bolesnik nije u šoku ili nema zatajenje srca, brza kardioverzija je učinkovita u 95% slučajeva s dobrom prognozom. Šok i zatajenje srca su znakovi većeg oštećenja klijetke; ako su oni prisutni čak je i brza kardioverzija učinkovita samo u 30% slučajeva, a 70% od onih koji su uspješno oživljeni (reanimirani) umire.