Blokovi srca

Blok srca predstavlja usporenje električnog provođenja kroz atrioventrikulski čvor koji leži između atrija i ventrikula.

Blok srca se može stupnjevati kao blok I., II. ili III. stupnja, ovisno o tome je li provođenje prema ventrikulima blago produljeno, povremeno (intermitentno) produljeno ili potpuno (kompletno) blokirano.

U srčanom bloku I. stupnja svaki električni impuls stiže iz atrija u ventrikule, ali usporeno zbog prevelikog usporenja električnog impulsa u atrioventrikulskom čvoru. Taj problem električnog provođenja ne izaziva simptome. Srčani blok I. stupnja čest je među dobro treniranim atletama, adolescentima, mladim odraslim osobama i među ljudima s visokom aktivnošću nervusa vagusa. Ipak, to se stanje također javlja u bolesnika s reumatskom vrućicom, sarkoidozom srca, a može biti i lijekovima izazvano. Dijagnoza se postavlja kad se na elektrokardiogramu (EKG) nađe produljeno provođenje.

U srčanom bloku II. stupnja ne dopire svaki električni impuls iz atrija u ventrikule. Taj blok ima za posljedicu da srce kuca sporije ili nepravilno. Neki oblici bloka II. stupnja mogu napredovati (prijeći) u srčani blok III. stupnja.

Srčani blok III. stupnja predstavlja stanje u kojem su potpuno blokirani svi električni impulsi koji putuju od atrija prema ventrikulima, pa električni impulski nastaju u atrioventrikulskom (AV) čvoru ili samim ventrikulima (frekvenciju i ritam srca kontroliraju AV čvor ili klijetke). Bez podražaja iz normalnog srčanog izvorišta (sinoatrijski čvor; SA čvor) ventrikuli kucaju vrlo sporo, obično manje od 50 udaraca/min. Srčani blok III. stupnja je ozbiljna aritmija koja može utjecati na sposobnost crpne funkcije srca. Nesvijest (sinkopa), vrtoglavica i naglo zatajenje srca česte su pojave u tom stanju. Ukoliko je frekvencija ventrikula brža od 40 otkucaja u minuti simptomi nisu tako izraženi, ali se mogu javiti zamor, niski krvni tlak u stojećem položaju te zaduha (dispneja). Atrioventrikulski čvor i ventrikuli nisu samo neadekvatno spore zamjene prirodnog izvorišta električnog impulsa, nego često odašilju nepravilne i nepouzdane električne impulse.

Liječenje

Srčani blok I. stupnja ne zahtijeva liječenje čak i u slučaju ako je uzrokovan bolešću srca. Neki oblici srčanog bloka II. stupnja mogu zahtijevati ugradnju umjetnog elektrostimulatora srca. Srčani blok III. stupnja gotovo uvijek zahtijeva ugradnju umjetnog elektrostimulatora srca. Privremeni elektrostimulator može se koristiti u hitnim slučajevima kao zamjena dok se ne ugradi trajni. Većina bolesnika treba umjetni elektrostimulator za ostatak njihova života, premda se katkada pojavljuje normalni ritam srca nakon oporavka od osnovne bolesti kao što je to primjerice srčani udar (infarkt miokarda).