Stenoza trikuspidne valvule

Stenoza trikuspidne valvule je suženje otvora trikuspidne valvule uslijed čega dolazi do povećanja otpora protoku krvi iz desne pretklijetke u desnu klijetku.

Stenoza trikuspidne valvule, ukoliko traje više godina, uzrokuje proširenje desne pretklijetke i smanjenje desne klijetke. Količina krvi koja se vraća prema srcu je smanjena, a tlak je u venama koje vraćaju krv prema srcu povišen.

U najvećem broju slučajeva uzrok trikuspidne valvule je reumatska vrućica, koja je sve rjeđa u sjevernoj Americi i zapadnoj Europi. Rjeđi uzroci su tumor u desnoj pretklijetki, bolest vezivnog tkiva ili, što je danas rijetkost, prirođeni (kongenitalni) defekt.

Simptomi, dijagnoza i liječenje

Simptomi su općenito blagi. Bolesnik može imati palpitacije (svjestan je vlastitih otkucaja srca) ili može osjećati trepereću nelagodu u vratu, ili se općenito osjećati umorno. Nelagoda u trbuhu može biti posljedica povećanog tlaka u venama što dovodi do proširenja jetre.

Liječnik može nad srcem čuti šum stenoze trikuspidne valvule pomoću stetoskopa. Rendgenski snimak prsnog koša može pokazati proširenje desne pretklijetke, a na ehokardiogramu (ultrazvuk) se može vidjeti stenoza i ocijeniti njezina težina. Elektrokardiogram (EKG) pokazuje promjene koje upućuju na naprezanje desne pretklijetke.

Stenoza trikuspidne valvule rijetko je toliko teška da zahtijeva kirurško liječenje.