Regurgitacija trikuspidne valvule

Regurgitacija trikuspidne valvule (trikuspidna inkompetencija ili trikuspidna insuficijencija) je stanje u kojem dolazi do propuštanja krvi kroz trikuspidnu valvulu pri svakoj kontrakciji desne klijetke.

U bolesnika s regurgitacijom trikuspidne valvule, za vrijeme kontrakcije desne klijetke krv se ne istiskuje samo prema naprijed u pluća, nego također i prema natrag u desnu pretklijetku. Propuštanje kroz trikuspidnu valvulu dovodi do povišenja tlaka u desnoj pretklijetki, što ima za posljedicu njeno proširenje. Taj se visoki tlak prenosi u vene koje se ulijevaju u pretklijetku stvarajući otpor dotoku krvi iz tijela u srce.

Obično je uzrok regurgitacije trikuspidne valvule otpor istiskivanju krvi iz desne klijetke što se najčešće događa u teškoj plućnoj bolesti ili pri suženju plućne valvule (stenoza pulmonalne valvule). Kako bi to nadvladala desna se klijetka proširuje i jače istiskuje krv, a trikuspidna valvula se pri tome sve više otvara (proširuje ili rasteže).

Simptomi i dijagnoza

Pored uobičajenih simptoma, kao što su slabost i zamor koji su posljedica malog istiskivanja krvi iz srca u jednoj minuti (mali minutni volumen), javlja se i nelagoda u desnom gornjem dijelu trbuha zbog povećane jetre, a vidljive su i pulsacije na vratu. Navedeni simptomi su posljedica vraćanja krvi u vene. Proširenje desne pretklijetke može dovesti do fibrilacije atrija, koja se očituje brzim i nepravilnim otkucajima srca. Katkada se pojavljuje i zatajenje srca sa zadržavanjem tekućine u tijelu, ponajviše u nogama.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda, elektrokardiograma (EKG) i rendgenske snimke prsnog koša. Propuštanje krvi kroz trikuspidnu valvulu stvara šum koji liječnik može nad srcem čuti stetoskopom. Ehokardiografski (ultrazvučno) se može dobiti slikovni prikaz i izmjeriti težina regurgitacije.

Liječenje

Sama regurgitacija trikuspidne valvule obično zahtijeva malo ili nikakvo liječenje. Ipak, potrebno je liječiti osnovnu plućnu bolest ili bolest pulmonalne valvule. Problemi kao što su poremećaji srčanog ritma i zatajenje srca liječe se na uobičajen način bez kirurškog zahvata na trikuspidnoj valvuli.