Profesionalne bolesti pluća

Profesionalne bolesti pluća uzrokovane su štetnim česticama, maglama, parama ili plinovima koji se udišu za vrijeme rada. Gdje će se u dišnim putovima ili plućima udahnuta tvar zaustaviti i koji će se tip plućne bolesti razviti ovisi o veličini i vrsti udahnute čestice. Veće čestice mogu se zaustaviti u nosu i velikim dišnim putovima, ali najmanje stignu u pluća. Tamo se neke čestice otope i mogu biti apsorbirane u krvnu struju. Većina čvrstih čestica koje se ne otapaju uklanjaju obrambeni mehanizmi tijela.

Tijelo ima nekoliko načina da se riješi udahnutih čestica. Čestice u dišnim putovima obavija sluz pa se one mogu lakše iskašljati. U plućima posebne stanice čistačice progutaju većinu čestica i pretvore ih u neopasne.

Različite vrste čestica uzrokuju i različite reakcije u tijelu. Neke čestice―na primjer biljna pelud―mogu uzrokovati alergijske reakcije kao što su groznica od sijena ili neki tip astme. Čestice kao što su one ugljene, ugljika ili kositrova oksida ne proizvode takve reakcije u plućima. Druge čestice, kao što su kremena prašina ili azbest, mogu dovesti do trajnog stvaranja ožiljaka u plućnom tkivu (plućna fibroza). Neke čestice, kao što je azbest, mogu u dovoljno velikim količinama u pušača dovesti do raka.