Pneumonija uzrokovana s hemophilus influenzae

Hemophilus influenzae je bakterija. Unatoč svom imenu, to nije virus influence koji uzrokuje gripu. Sojevi hemofilusa influence tipa b su najštetniji sojevi i uzrokuju teške bolesti uključujući meningitis, epiglotitis i pneumoniju, obično u djece dobi ispod 6 godina. Međutim, zbog rasprostranjene uporabe cjepiva protiv hemofilusa influence tipa b, teška bolest uzrokovana tim organizmom postaje rjeđa. Pneumonija je češća među starosjediocima Amerike, Eskimima, crncima, ljudima s bolešću srpastih stanica i ljudima s poremećajem imunosnog sustava. Mnogi su takvi slučajevi uzrokovani drugim sojevima nego što su oni koji se rabe za cjepivo protiv hemofilusa influence tipa b.

Znakovi infekcije uključuju šmrcanje i curenje iz nosa nakon čega slijede simptomi tipični za pneumoniju, kao što su povišena temperatura, kašalj sa stvaranjem iskašljaja i zaduha. Često postoji tekućina u pleuralnom prostoru (prostor između membranskih slojeva koji prekrivaju pluća); takvo se stanje naziva pleuralni izljev .

Cijepljenje tipom b soja Hemofilusa influence preporučuje se svoj djeci. Cjepivo se daje u tri navrata―u dobi od 2, 4 i 6 mjeseci. Za liječenje pneumonije uzrokovane tipom b Hemofilusa influence rabe se antibiotici.