Pneumonija uzrokovana gram-negativnim bakterijama

Bakterije su razvrstane u grampozitivne i u gramnegativne, što se temelji na njihovu izgledu kada se oboje na mikroskopskom stakalcu. Većinu slučajeva pneumonije uzrokuju pneumokoki i stafilokoki koji su grampozitivne bakterije. Gramnegativne bakterije kao što su Klebsiella i Pseudomonas uzrokuju pneumoniju koja spada među izrazito teške.

Gramnegativne bakterije rijetko inficiraju pluća zdravih odraslih osoba. Češće inficiraju malu djecu, starije osobe, alkoholičare i ljude s kroničnim bolestima, naročito s nenormalnostima imunosnog sustava. Gramnegativne infekcije su često stečene u bolnici ili sanatoriju.

Gramnegativne bakterije mogu brzo razoriti plućno tkivo tako da gramnegativna pneumonija brzo poprima teški oblik. Česti su povišena temperatura, kašalj i zaduha. Iskašljani sadržaj može biti gust i crven―boje i čvrstoće želea od ribizla.

Zbog ozbiljnosti infekcije oboljelog se u bolnici intenzivno liječi antibioticima, dodatnim kisikom i intravenskim tekućinama. Ponekad osobu treba staviti na ventilator. Unatoč dobivanja najbolje terapije s gramnegativnim pneumonijom umire 2550% ljudi.