Aspiracijska pneumonija

Sitne čestice iz usta često kapaju u dišne putove, ali se obično uklone normalnim obrambenim mehanizmima prije nego što uspiju doprijeti do pluća ili uzrokovati upalu odnosno zarazu. Kad ih se ne ukloni, mogu uzrokovati pneumoniju. Od tog tipa pneumonije u posebnoj su opasnosti oslabljeni ljudi, otrovani alkoholom ili lijekovima ili bez svijesti zbog anestezije ili medicinskog zahvata. Čak i zdrava osoba koja udahne veliku količinu tvari, kao što se može dogoditi za vrijeme povraćanja, može dobiti pneumoniju.

Kemijski pneumonitis se pojavljuje kada je udahnuti (aspirirani) materijal otrovan za pluća. Problem je više rezultat nadražaja nego infekcije. Često udahnuti otrovni materijal je želučana kiselina. Neposredni rezultat je nagla zaduha i ubrzani rad srca. Ostali simptomi uključuju povišenu temperaturu, ružičasti pjenušavi iskašljaj i plavkasto obojenje kože uzrokovano slabom oksigenacijom krvi (cijanoza).

Rendgenogrami prsnog koša i mjerenja koncentracija kisika i ugljikova dioksida u arterijskoj krvi mogu liječniku pomoći u postavljanju dijagnoze, ali to je obično očito iz slijeda događaja. Liječenje se sastoji od davanja kisika i ako je potrebito mehaničke ventilacije. . Traheju se može isisavati da se uklone lučevine i aspirirane čestice iz zračnih putova.

Da se spriječi infekcija, ponekad se daju antibiotici. Općenito se ljudi s kemijskim pneumonitisom ili brzo oporavljaju, ili dolazi do akutnog dišnog distres sindroma ili se razvije bakterijska infekcija. Zbog kemijskog pneumonitisa umire oko 3050% ljudi.

Bakterijska aspiracija je najčešći oblik aspiracijske pneumonije. Obično je uzrokovana bakterijama progutanima ili udahnutima u pluća.

Mehaničko suženje dišnih putova može biti uzrokovano udisanjem čestica ili predmeta. Najviše su u opasnosti mala djeca, jer često stavljaju predmete u usta, a male igračke ili njihove dijelovi mogu udahnuti. I kod odraslih može doći do začepljenja, u tipičnim slučajevima je udahnuto meso za vrijeme jela. Ako se predmet zabrtvi visoko u traheji, osoba može biti onemogućena da diše ili govori. Ako se predmet odmah ne ukloni, čovjek može brzo umrijeti. S ciljem da se izbaci predmet Heimlichov hvat može čovjeku spasiti život. Ako se predmet zaustavi nisko u dišnim putovima može doći do nadražajnog kroničnog kašlja i ponavljanih infekcija.

Predmet se obično uklanja bronhoskopijom (postupak kojim se liječniku omogućuje da uz pomoć instrumenta promatra dišni put i uzme uzorke i strani materijal) .