Hemoptiza

Hemoptiza je iskašljavanje krvi iz dišnog sustava.

Iskašljaj protkan krvlju je prilično čest i obično nije ozbiljan nalaz. U gotovo polovici slučajeva uzrok su infekcije kao što je akutni ili kronični bronhitis. Međutim, velika količina krvi u iskašljaju zahtijeva hitan liječnički pregled.

Uzroci 20% slučajeva hemoptize su tumori, a posebno karcinomi pluća. U pušača s hemoptizom starijih od 40 godina liječnici traže rak pluća čak i kada je iskašljaj samo protkan krvlju. Plućni infarkt (propalo plućno tkivo zbog začepljenja arterije koja opskrbljava to tkivo) može također uzrokovati hemoptizu. Blokada plućne arterije, što se zove plućna embolija, može nastati kada krvni ugrušak putuje krvnom strujom i smjesti se u arteriji.

Krvarenje može biti jako, ako je krvna žila nehotice oštećena kateterom. Takav kateter može biti stavljen u plućnu arteriju ili venu da se izmjere tlakovi u srcu i krvnim žilama koje idu prema plućima i onima koje izlaze iz pluća. Visok krvni tlak u plućnim venama, kao što može nastati kod srčane mane, može također dovesti do hemoptize.

Dijagnoza

Ako hemoptiza uzrokuje značajan gubitak krvi ili se često ponavlja, može biti opasna po život pa treba pronaći uzrok i zaustaviti krvarenje. Bronhoskopijom (pretraga za koju se rabi optička cijev kroz koju se promatra bronhe) se može utvrditi mjesto krvarenja. Plućnu emboliju može se otkriti radioaktivnim biljegom (perfuzijska scintigrafija). Unatoč pretraživanju, uzrok hemoptize se ne može naći u 3040% slučajeva; međutim, uzrok teške hemoptize obično se otkriva.

Liječenje

Blaga hemoptiza ne mora zahtijevati liječenje ili zahtijeva samo antibiotike da se ukloni infekcija. Krvarenje može dovesti do nastajanja ugruška koji blokira dišne putove i dovede do daljnjih problema s disanjem. Zbog toga je važno da kašalj održi dišne putove prohodnima i ne smije se sprječavati lijekovima. Izbacivanju ugruška može pripomoći udisanje pare ili hladne magle iz isparivača ili ovlaživača. Može zatrebati i liječenje dišnog sustava. Ako veliki ugrušak blokira glavni bronh, ugrušak se može ukloniti uz pomoć bronhoskopa.

Krvarenje iz manjih žila obično se zaustavlja samo od sebe, ali krvarenje iz većih žila obično zahtijeva liječenje. Liječnik može žilu koja krvari pokušati zatvoriti postupkom koji se zove embolizacija bronhalne arterije. Pod nadzorom rendgenoskopije liječnik uvodi u žilu kateter i tada ubrizga kemikaliju koja izazove njeno zatvaranje. Krvarenje uzrokovano infekcijom ili srčanom grješkom obično prestane ako se uspješno liječi uzročni poremećaj. Katkada je za zaustavljanje krvarenja potrebna bronhoskopija ili kirurški zahvat, ili je kirurški zahvat potreban za uklanjanje oboljelog dijela pluća. Ti se visoko rizični postupci primjenjuju samo kao posljednje sredstvo. Ako krvarenju potpomažu smetnje u zgrušavanju krvi, može biti potrebna transfuzija plazme, faktora zgrušavanja krvi ili krvnih pločica.