Bol u prsištu

Bol u prsištu može potjecati iz poplućnice, pluća, zida prsišta ili unutarnjih organa koji nisu dio dišnog sustava, posebno srca.

Pleuritička bol, oštra bol koja proizlazi zbog nadražaja poplućnice, pogoršava se pri dubokom disanju i kašljanju. Bol se može smanjiti održavanjem zida prsišta nepomičnim, na primjer, držanjem bolne strane i izbjegavanjem dubokog disanja i kašljanja. Obično se mjesto boli može točno odrediti, iako se ono povremeno može i pomicati. Nakupljanje tekućine u prostoru između poplućnica (pleuralni izljev) može najprije dovesti do boli koja često prestaje kada se dvije površine poplućnice odvoje nakupljanjem tekućine .

Bol koja proizlazi iz drugih dijelova dišnog sustava obično je mnogo teže opisati nego bol zbog poplućnice. Na primjer, gnojenje u plućima ili tumor mogu uzrokovati nejasnu, duboko smještenu bol u prsnom košu.

Bol može potjecati i iz same stjenke prsnog koša. Ta se bol može pogoršati kod dubokog disanja ili kašljanja i često je ograničena na jedno područje stjenke prsnog koša na kojem se pri pritisku osjeti bol. Najčešći uzroci su ozljede prsne stjenke kao što su lom rebara ili rastrgani odnosno ozlijeđeni međurebarni mišići. Tumor koji raste u stjenku prsnog koša može izazvati bol na tom mjestu, ili ako se širi u međurebrani živac može uzrokovati bolnost cijelog područja koje živac opskrbljuje. Vodene kozice uzrokovane virusom varičelazoster, katkada uzrokuju bol u stjenci prsnog koša za vrijeme svakog udisaja prije nego se pojavi tipični osip.