Alergijske bolesti pluća

Pluća su posebno sklona alergijskim reakcijama, jer su izložena velikim količinama antigena u zraku uključujući prašine, peludi i kemijske tvari. Izloženost nadražujućim prašinama ili tvarima iz zraka, često na radnom mjestu, povećava vjerojatnost alergijskih dišnih reakcija. Međutim, alergijske reakcije u plućima ne nastaju samo zbog udahnutih antigena. Takva se reakcija može javiti i zbog unošenja neke hrane ili uzimanja lijekova.

Tipovi alergijskih reakcija

Tijelo reagira na antigen stvarajući protutijela . Protutijela se vežu na antigen, obično ga čineći neopasnim. Ponekad, međutim, u međusobnom djelovanju antigena i protutijela dolazi do upale i oštećenja tkiva. Alergijske reakcije se klasificiraju prema tipu nastalog oštećenja tkiva. Mnoge alergijske reakcije su mješavina više tipova oštećenja tkiva. Neke alergijske reakcije uključuju limfocite (vrsta bijelih krvnih stanica) specifične za antigen, a ne protutijela.

Tip I (atopijske ili anafilaktičke) reakcije javljaju se kada antigen ulazeći u tijelo susreće mastocite ili bazofile―tipove bijelih krvnih stanica koje imaju protutijela pričvršćena na svoju površinu i koji su dio imunosnog sustava. Kada se antigen veže na ta protutijela na staničnoj površini, mastociti oslobađaju tvari kao što je histamin koje uzrokuju proširenje krvnih žila, a suženje dišnih putova. Te tvari osim toga privlače druge tipove bijelih krvnih stanica u to područje. Primjer reakcije tipa I je alergijska bronhalna astma.

Tip II (citotoksičke) reakcije razaraju stanice, jer kombinacija antigenprotutijelo aktivira otrovne tvari. Primjer bolesti uzrokovane tipom II alergijske reakcije je Goodpastureov sindrom.

Tip III (imunski kompleks) reakcije pojavljuje se kada se nakupi veliki broj kompleksa antigenprotutijelo. Oni mogu uzrokovati proširenu upalu koja oštećuje tkiva, naročito zidove krvnih žila, stanje koje se zove vaskulitis. Primjer bolesti koja nastaje zbog reakcije tipa III je sistemski lupus eritematozus.

Tip IV (odgođene ili stanično posredovane) reakcije pojavljuju se kada antigen međusobno reagira s limfocitima specifičnima za antigen koji oslobađaju upalne i otrovne tvari, privlače druge bijele krvne stanice i oštećuju normalno tkivo. Primjer tog tipa reakcije je kožni test za tuberkulozu (tuberkulin test).