Poremećaji s krvarenjem

Poremećaji s krvarenjem, znakoviti po sklonosti lakom krvarenju, mogu nastati zbog mana u krvnim žilama ili nenormalnosti u samoj krvi. Nenormalnosti mogu biti u faktorima zgrušavanja krvi ili u krvnim pločicama.

Krvni ugrušci: Začepljivanje oštećenja

Kada uslijed ozljede dođe do puknuća neke krvne žile, aktiviraju se krvne pločice. One promijene oblik iz okruglog u bodljikast, sljepljuju se s puknutom žilnom stijenkom i međusobno počinju začepljivatinovonastali otvor. Krvne pločice djeluju i s drugim sastojcima kako bi stvorili fibrin. Niti fibrina stvaraju mrežu koja zaustavlja sve više krvnih pločica, a krvne pločice stvaraju ugrušak koji začepljuje puknuće.

MSD medicinski priručnik za pacijente

Normalno se krv nalazi u krvnim žilama―arterijama, kapilarama i venama. Kada se pojavi krvarenje (hemoragije), krv istječe iz tih žila unutar i izvan tijela. Tijelo sprječava i obuzdava krvarenje na nekoliko načina.

Hemostaza je način na koji tijelo zatvara ozlijeđene krvne žile da ne bi krvarile. Uključuje tri glavna procesa: (1.) stezanje krvnih žila, (2.) aktivnost krvnih pločica (nepravilno oblikovane čestice nalik stanicama u krvi koje su uključene u zgrušavanje) i (3.) aktivnost faktora za zgrušavanje krvi (bjelančevine otopljene u plazmi, tekućem dijelu krvi). Nenormalnosti u tim procesima mogu dovesti do prekomjernog krvarenja ili prekomjernog zgrušavanja, što oboje može biti opasno.