Prekomjerno krvarenje

Prekomjerno krvarenje je najčešći uzrok anemije. Kada se gubi krv, tijelo brzo mobilizira vodu iz tkiva i prebacuje je u krvotok kao bi krvne žile ostale punima. Uslijed toga krv je razrijeđena i postotak crvenih krvnih stanica smanjen. Konačno povećano stvaranje crvenih krvnih stanica popravlja anemiju. Međutim, anemija u početku može biti teška, naročito ako nastaje naglo zbog iznenadnog gubitka krvi, kao što je pri nekoj nesreći, operaciji, porođaju ili zbog napukle krvne žile.

Nagli gubitak velikih količina krvi može stvoriti dva problema: krvni tlak pada zbog toga što je količina tekućine koja je još preostala u krvnim žilama, nedostatna i što se opskrba tijela kisikom smanjuje zbog smanjenja broja crvenih krvnih stanica koje nose kisik. I jedan i drugi problem mogu dovesti do srčanog napada (infarkta srca), moždanog udara ili smrti.

Daleko češće od naglog gubitka krvi je kronično (stalno ili ponavljano) krvarenje, koje može nastati u različitim dijelovima tijela. Krvarenje zbog ponavljanih krvarenja iz nosa (epistaksa) i hemeroida je očito. Kronično krvarenje iz drugih čestih izvora―kao što su vrijedovi (ulkusi) u želucu i tankom crijevu ili polipi i rak u debelom crijevu, posebno rak debelog crijeva―ne moraju biti očiti, jer je količina krvi mala i ne pojavljuje se u stolici kao crvena krv; ta se vrsta gubitka krvi opisuje kao skrivena (okultna). Drugi izvori kroničnog krvarenja uključuju tumore bubrega ili mokraćnog mjehura koji mogu dovesti do gubljenja krvi mokraćom (hematurija) i teško menstrualno krvarenje.

Anemija uzrokovana krvarenjem kreće se od blage do teške i shodno tome različiti su i simptomi. Anemija ne mora prouzročiti simptome ili može dovesti do gubljenja svijesti, omaglice, žeđi, znojenja, slabog i brzog pulsa i ubrzanog disanja. Česta je omaglica kada osoba sjedne ili ustane (ortostatka hipotenzija). Anemija može uzrokovati i jaki umor, zaduhu (dispneja), bol u prsnom košu i ako je dovoljno teška, smrt.

Brzina gubitka krvi glavna je odrednica hoće li simptomi biti blagi ili teški. Kada je gubitak krvi nagao―tijekom nekoliko sati ili manje―gubitak od upravo trećine tjelesnog volumena krvi može biti smrtan. Kada je gubljenje krvi polaganije―tijekom nekoliko dana, tjedana ili dulje―gubitak od do dvije trećine volumena krvi može uzrokovati samo umor i slabost ili uopće ne uzrokuje simptome.

TABLICA 154-1

Česti uzroci anemije

Prekomjerno krvarenje

Smanjena proizvodnja crvenih krvnih stanica

Povećano razaranje crvenih krvnih stanica

Iznenadno (akutno):

Manjak željeza

Povećana slezena

• Nesreće

Manjak vitamina B12

Mehaničko oštećenje crvenih krvnih stanica

• Kirurški zahvat

Manjak folne kiseline

Autoimuna reakcija protiv crvenih krvnih stanica

• Porođaj

Manjak vitamina C

Paroksizmalna noćna hemoglobinurija

• Probijena krvna žila

Kronična bolest

Nasljedna sferocitoza

Kronično:

Nasljedna eliptocitoza

Nasljedna eliptocitoza

• Krvarenja iz nosa

Manjak G6PD

Manjak G6PD

• Hemeroidi

Bolest srpastih stanica*

Bolest srpastih stanica*

• Vrijed (ulkus) u želucu ili tankom crijevu

Bolest hemoglobina C

Bolest hemoglobina C

• Rak ili polipi u želučanocrijevnom sustavu

Bolest hemoglobina SC

Bolest hemoglobina SC

• Tumori bubrega ili mokraćnog mjehura

Bolest hemoglobina E

Bolest hemoglobina E

• Jako menstrualno krvarenje

Talasemija

Talasemija

* Bolest srpastih stanica = drepanocitoza.

Liječenje

Liječenje ovisi o tome kako se brzo krv gubi i kako je teška anemija. Transfuzija crvenih krvnih stanica je jedino pouzdano liječenje naglog gubitka krvi ili teške anemije. Osim toga, treba naći izvor krvarenja i zaustaviti ga. Kada je gubitak krvi polaganiji ili anemija slabija, tijelo može proizvoditi dovoljno crvenih krvnih stanica da popravi anemiju bez transfuzije. Budući da se željezo, koje je potrebno za proizvodnju crvenih krvnih stanica, tijekom krvarenja gubi, većina ljudi koji imaju anemiju trebaju nadoknaditi željezo, obično uzimanjem tableta.