Anemija uslijed manjka željeza

Tijelo reciklira željezo: kada crvene krvne stanice propadnu, željezo se iz njih vraća u koštanu srž da se ponovno upotrijebi za stvaranje novih crvenih krvnih stanica. Tijelo gubi velike količine željeza samo kada se crvene krvne stanice gube krvarenjem što dovodi do manjka željeza. Manjak željeza je jedan od najčešćih uzroka anemije i gubitak krvi je praktički jedini uzrok manjka željeza u odraslih. Prehrana siromašna željezom može uzrokovati manjak u dojenčadi i male djece koji trebaju više željeza, jer rastu. U muškaraca i žena nakon menopauze, manjak željeza obično ukazuje na krvarenje u želučanocrijevnom sustavu. Mjesečna menstrualna krvarenja mogu dovesti do manjka željeza u žena prije menopauze.

Normalno uzimanje željeza hranom obično ne može nadoknaditi gubitak željeza zbog kroničnog krvarenja, a tijelo ima vrlo male rezerve željeza. Zato se izgubljeno željezo mora nadoknaditi pripravcima koji su obogaćeni željezom. Budući da plod u razvoju iskorištava željezo, trudnice također uzimaju pripravke bogate željezom.

U Sjedinjenim Državama prosječna hrana sadrži oko 6 mg željeza na svakih 1.000 kalorija hrane pa prosječna osoba uzima oko 10 do 12 mg željeza dnevno. Najbolji je izvor željeza meso, premda se nešto željeza može apsorbirati iz druge hrane. Vlaknasta povrća, fosfati, posije i antacidi vezanjem željeza smanjuju njegovu apsorpciju. Vitamin C (askorbinska kiselina) je jedini prehrambeni element koji može povećati apsorpciju željeza. Tijelo apsorbira 1 do 2 mg željeza iz hrane svakoga dana što ugrubo odgovara količini koju tijelo normalno dnevno gubi.

TABLICA 154-2

Kako se razvija anemija zbog manjka željeza*

Anemija zbog manjka željeza obično se razvija postupno, u stadijima. Simptomi se javljaju u navedenim stadijima:

Stadij 1

Gubitak željeza nadilazi uzimanje, iscrpljuju se pričuve željeza, u prvom redu u koštanoj srži. Razina feritina (bjelančevine koja pohranjuje željezo) u krvi sve se više smanjuje.

Stadij 2

Zbog toga što iscrpljene pričuve željeza ne mogu priskrbiti potrebnu količinu željeza za proizvodnju crvenih krvnih stanica, stvara se manje crvenih krvnih stanica.

Stadij 3

Počinje se razvijati anemija. Rano u tom stadiju, crvene krvne stanice izgledaju normalno, ali ih ima manje. Razina hemoglobina i hematokrit su smanjeni.

Stadij 4

Koštana srž nastoji nadoknaditi manjak željeza ubrzavanjem podjele stanica i stvaranjem vrlo malih (mikrocitnih) crvenih krvnih stanica, koje su tipične za anemiju zbog manjka željeza.

Stadij 5

Kako manjak željeza i anemija napreduju, mogu se razviti simptomi manjka željeza, a simptomi anemije pogoršati.

* Anemija zbog manjka željeza = sideropenična anemija.

Simptomi

Anemija na kraju dovodi do umora, zaduhe, nepodnošenja opterećenja (napora) i drugih simptoma. Manjak željeza može proizvesti svoje vlastite simptome, kao što je “paika” (žudnja za tvarima koje nisu hrana, kao što je led, prljavština ili čisti škrob), nadražaj jezika (glositis) i raspukline na uglovima usana (heiloza) i na noktima koji su izobličeni poput žlice (koilonihija).

Dijagnoza

Za dijagnosticiranje anemije rabe se pretrage krvi. Obično se osobu koja ima anemiju testira na manjak željeza. Razina željeza se može mjeriti u krvi. Mjere se i uspoređuju razine željeza i transferina (bjelančevina koja prenosi željezo kada se ne nalazi u crvenim krvnim stanicama). Ako je manje od 10% transferina zasićeno željezom, manjak željeza je vjerojatan. Međutim, najosjetljivija pretraga za manjak željeza je mjerenje razine feritina (bjelančevina koja pohranjuje željezo) u krvi. Niska razina feritina ukazuje na manjak željeza. Međutim, katkada je razina feritina normalna ili visoka unatoč manjku željeza, jer može biti umjetno povišena uslijed oštećenja jetre, upale, infekcije ili raka.

Ponekad su za postavljanje dijagnoze potrebne novije preciznije pretrage. Najspecifičnija je pretraga ispitivanje koštane srži pri čemu se, da bi se odredio sadržaj željeza, pod mikroskopom ispituje uzorak koštane srži.

Liječenje

Kako je prekomjerno krvarenje najčešći uzrok manjka željeza, prvi je korak naći mjesto krvarenja i zaustaviti krvarenje. Za svladavanje prekomjernog menstruacijskog krvarenja mogu biti potrebni lijekovi ili kirurški postupak, saniranje krvarećeg vrijeda, uklanjanje polipa iz debelog crijeva ili liječenje krvarenja iz bubrega.

Općenito, liječenje uključuje i nadomještanje izgubljenog željeza. Većina tableta željeza sadrži dvovaljani (dvovalentni) željezni sulfat, željezni glukonat ili polisaharid. Tablete željeza se najbolje apsorbiraju kada se uzimaju 30 minuta prije jela. Općenito je dovoljna jedna tableta željeza dnevno, ali su ponekad potrebne dvije. Kako je sposobnost crijeva da apsorbira željezo ograničena, veće doze propadaju i mogu izazvati poremećaj probave i zatvor stolice (opstipacija). Željezo gotovo uvijek promijeni boju stolice u crnu―normalna bezopasna nuspojava.

Popravljanje anemije zbog manjka željeza (sideropenična anemija) pripravcima bogatim željezom obično traje 3 do 6 tjedana, čak i nakon što krvarenje prestane. Jednom kada se anemija popravi, osoba bi trebala nastaviti uzimati pripravke bogate željezom tijekom 6 mjeseci da bi ponovno napunila tjelesne rezerve. Krvne pretrage se obično rade u određenim vremenskim razmacima kako bi se bolesniku omogućilo da nadoknadi izgubljeno željezo i zaustavi krvarenje.

Rijetko treba željezo dati u injekciji. Injekcije željeza se čuvaju za ljude koji ne mogu podnijeti tablete željeza ili koji gube velike količine krvi uslijed krvarenja koje i dalje traje. Bez obzira daje li se željezo injekcijama ili tabletama, vrijeme oporavka od anemije je isto.