Bolesti jetre i žučnog mjehura

Smješteni u gornjem desnom dijelu trbuha, jetra i žučni mjehur su povezani žučnim vodovima poznatima kao žučni sustav. Međutim, unatoč toj povezanosti i činjenici da jetra i žučni mjehur sudjeluju u nekim istim funkcijama, oni su vrlo različiti. Jetra, u obliku klina, je kemijska tvornica tijela. To je kompleksni organ koji obavlja mnoge po život važne funkcije, od upravljanja razinama kemijskih tvari u tijelu do proizvodnje tvari koje za vrijeme krvarenja dovode do zgrušavanja. S druge strane, žučni mjehur u obliku kruške, je jednostavno mali spremnik za žuč, probavnu tekućinu koju proizvodi jetra.

Jetra

Jetra je najveći―i na neki način najsloženiji―organ u tijelu. Jedna od njenih glavnih funkcija je razgradnja štetnih tvari koje se apsorbiraju iz crijeva ili stvaraju bilo gdje u tijelu, a zatim njihovo izlučivanje kao bezopasnih nusprodukata u žuč ili krv.

Nusprodukti koji se nalaze u žuči ulaze u crijeva, zatim napuštaju tijelo stolicom.

Nusprodukti koji se nalaze u krvi filtriraju se u bubrezima i zatim napuštaju tijelo preko mokraće.

Pogled na jetru i žućni mjehur

MSD medicinski priručnik za pacijente

Jetra proizvodi oko polovice tjelesnog kolesterola. Preostatak dolazi iz hrane. Oko 80% kolesterola što ga napravi jetra koristi se za proizvodnju žuči. Kolesterol je za život važni dio svake stanične membrane i potreban je za izgradnju nekih hormona, uključujući estrogen, testosteron i hormone nadbubrežne žlijezde.

Jetra također pretvara tvari u probavljenoj hrani u bjelančevine, masti i ugljikohidrate. Šećeri se u jetri pohranjuju u obliku glikogena a zatim cijepaju i kada je potrebno u obliku glukoze otpuštaju u krvotok―na primjer, kada razina šećera postane preniska.

Druga funkcija jetre je stvaranje (sintetiziranje) mnogih važnih spojeva, naročito bjelančevina koje tijelo rabi za obavljanje svojih funkcija. Među njima su tvari potrebne krvi za zgrušavanje pri krvarenju. Te su tvari poznate kao čimbenici zgrušavanja.

Jetra prima krv iz crijeva i iz srca. Sitne kapilare u crijevnoj stijenci ulijevaju se u portalnu venu koja ulazi u jetru. Krv tada teče kroz rešetku finih kanalića u jetri gdje se prerađuju probavljeni prehrambeni sastojci i sve štetne tvari. Hepatična arterija nosi u jetru krv iz srca. Ta krv nosi kisik za jetreno tkivo kao takvo, a isto tako i kolesterol i druge tvari za preradu. Krv iz crijeva i srca se miješaju i kroz hepatičnu venu teku natrag u srce.

Nenormalnosti jetrene funkcije mogu se grubo podijeliti u dvije skupine: one uzrokovane slabom funkcijom stanica same jetre (kao što je ciroza ili hepatitis) i one uzrokovane sprječavanjem žučnog toka iz jetre preko žučnog sustava (kao što su žučni kamenci ili rak).

Žučni mjehur i žučni sustav

Žučni mjehur je malo mišićno spremište koje sadrži žuč―zelenkastožutu, gustu probavnu tekućinu koju stvara jetra. Žuč istječe iz jetre kroz desni i lijevi hepatični vod koji se spajaju da naprave zajednički hepatični vod. Taj se vod tada spaja s vodom koji dolazi iz žučnog mjehura, zvanim cistični vod, da načine zajednički žučni vod. Zajednički žučni vod ulazi u gornji dio crijeva kod Oddijeva sfinktera, nekoliko cm ispod želuca.

Oko polovice izlučene žuči između obroka dolazi cističnim vodom u žučni mjehur. Ostatak žuči teče neposredno kroz zajednički žučni vod u tanko crijevo. Kada osoba jede, žučni se mjehur steže, ispražnjava svoju žuč u crijevo da pomogne probaviti masti i neke vitamine.

Žuč se sastoji od žučnih soli, elektrolita, žučnih pigmenata kao što je bilirubin, kolesterola i drugih masti (lipida).

Odgovorna je za uklanjanje iz tijela neki otpadnih proizvoda―naročito pigmenta iz razorenih crvenih krvnih stanica i viška kolesterola―i pomaže u probavi i apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost kolesterola, masti i u masti topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsorpciji iz crijeva. Hemoglobin iz razorenih crvenih krvnih stanica pretvara se u bilirubin (glavni pigment u žuči) i izlučuje u žuči kao otpadna tvar. U žuči se izlučuju i različite bjelančevine koje imaju važnu ulogu u njegovoj funkciji.

Žučni kamenci mogu začepiti tok žuči iz žučnog mjehura uzrokujući bol (žučne kolike) ili upalu žučnog mjehura (kolecistitis). Kamenci mogu i putovati iz žučnog mjehura u žučni vod, gdje mogu sprječavanjem normalnog žučnog toka u crijevo uzrokovati žuticu. Tok može biti spriječen i tumorima i drugim rjeđim uzrocima.