Akutni tubulointersticijski nefritis

Akutni tubulointersticijski nefritis je zatajenje bubrega koje započinje iznenada, a posljedica je oštećenja bubrežnih tubula i tkiva koje ih okružuje.

Najčešći uzrok tubulointersticijskog nefritisa je lijek na koji je osoba ili alergična, ili je taj lijek doveo do izravnog štetnog djelovanja (toksična reakcija). Lijekovi poput amfotericina B i aminoglikozida mogu uzrokovati toksičnu reakciju. Alergijska reakciju mogu potaknuti lijekovi poput penicilina, sulfonamida, diuretika i nesteroidnih protuupalnih lijekova, uključujući tu i acetilsalicilnu kiselinu (aspirin).

Drugi uzroci uključuju bakterijsku infekciju bubrega (pijelonefritis), rak poput leukemije i limfoma i nasljedne bolesti.

Simptomi su vrlo raznoliki. U nekih se ljudi razviju simptomi infekcije mokraćnog sustava kao što su: vrućica, bolno mokrenje, gnoj u mokraći i bol u križima ili slabinama. Ostali imaju malo simptoma, ali se laboratorijskim pretragama otkrivaju znakovi zatajenja bubrega. Količina stvorene mokraće može biti normalna ili manja od normale.

Mokraća može biti gotovo normalna, s bjelančevinama ili gnojem samo u tragovima, no nenormalnosti su često upadljive. Mokraća može sadržavati bjelančevine u dovoljno velikim količinama da ukazuju na nefrotski sindrom, mikroskopski i golim okom vidljivu krv, ili gnoj koji sadrži eozinofile, jednu vrstu bijelih krvnih stanica. Eozinofili se rijetko nalaze u mokraći, a kada se nađu, osoba gotovo sigurno ima akutni tubulointersticijski nefritis uzrokovan alergijskom reakcijom.

Kad je uzrok alergijska reakcija, bubrezi su obično veliki zbog upale izazvane alergijom. Razmak između izlaganja alergenu koji je uzrokovao reakciju i razvoja nenormalnosti u bubregu kreće se od 5 dana do 5 tjedana. Drugi simptomi alergijske reakcije su vrućica, osip i povećan broj eozinofila u krvi.

Neke ljude treba liječiti zbog akutnog zatajenja bubrega. Funkcija bubrega obično se oporavlja čim se prestane uzimati lijek, premda često u bubrezima dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva. U nekim je slučajevima oštećenje nepopravljivo. Kad je poremećaj posljedica alergijske reakcije, liječenje kortikosteroidima može ubrzati oporavljanje bubrežne funkcije.