Bubrežna glikozurija

Bubrežna glikozurija (glukozurija) je stanje kod kojega se glukoza (šećer) izlučuje u mokraću, unatoč normalnoj ili niskoj razini glukoze u krvi.

Bubrezi služe za filtriranje krvi. Kad se krv filtrira kroz bubrege, glukoza se odstranjuje uz mnoge druge tvari. Filtrirana tekućina prolazi kroz mrežu kanalića u bubregu, gdje se potrebne tvari, poput glukoze, reapsorbiraju i vraćaju u krvotok a nepotrebne tvari izlučuju u mokraću. U većine zdravih ljudi glukoza se u potpunosti reapsorbira natrag u krvotok.

Normalno, tijelo izlučuje glukozu u mokraću samo onda kada je u krvi ima previše. Kod bubrežne glikozurije, glukoza se može izlučivati u mokraću unatoč normalnoj razini glukoze u krvi. To se događa zbog lošeg rada bubrežnih kanalića. Glikozurija može biti naslijeđeni poremećaj.

Glikozurija nema simptoma niti ozbiljnih učinaka. Liječnik postavlja dijagnozu kada se rutinskom pretragom mokraće otkriva prisutnost glukoze, premda je razina glukoze u krvi normalna. Nije potrebno nikakvo liječenje, premda se u osobe s glikozurijom ponekad razvije šećerna bolest.