Bartterov sindrom

Bartterov sindrom je poremećaj pri kojemu bubrezi izlučuju pretjeranu količinu elektrolita (kalija, natrija i klorida), što dovodi do niske razine kalija u krvi (hipokalijemija), a visoke razine hormona aldosterona i renina.

Bartterov sindrom je obično nasljedan i uzrokuje ga recesivan gen, pa osoba s tim poremećajem mora naslijediti dva recesivna gena da bi se sindrom iskazao, po jedan od svakog roditelja.

Simptomi

Djeca s Bartterovim sindromom rastu sporo i djeluju pothranjeno. Mogu imati mišićnu slabost i pretjerano žedniti, mogu stvarati velike količine mokraće te razviti duševnu zaostalost.

Razina natrijeva klorida i vode u krvi se smanjuje. Tijelo to pokušava nadoknaditi stvarajući više aldosterona i renina; ti hormoni smanjuju razinu kalija u krvi.

Policistična bolest bubrega

Kod policistične bolesti bubrega u oba se bubrega stvaraju brojne ciste. Ciste se postupno povećavaju uništavajući dio ili većinu normalnog tkiva bubrega.

MSD medicinski priručnik za pacijente

Dijagnoza i liječenje

Liječnik će posumnjati na Bartterov sindrom na osnovi simptoma. Laboratorijske pretrage koje pokazuju nenormalnu razinu kalija i hormona u krvi potvrđuju dijagnozu.

Mnoge posljedice Bartterova sindroma mogu se spriječiti uzimajući kalij na usta, kao i lijekove koji smanjuju izlučivanje kalija mokraćom, poput spironolaktona (koji također sprječava djelovanje aldosterona), triamterena, amilorida, propranolola ili indometacina. Potrebno je piti odgovarajuće količine tekućine kako bi se nadoknadio njen pretjerani gubitak.