Deskvamacijska intersticijska pneumonija

Deskvamacijska intersticijska pneumonija je kronična upala pluća za koju je karakteristična infiltracija dišnih putova mononuklearnim stanicama.

Preko 90% bolesnika sa deskvamacijskom intersticijskom pneumonijom (DIP) su pušači u 30–tim i 40–tim godinama života. Bolest je sklona ravnomjernom zahvaćanju plućnog parenhima. Stijenke alveola oblažu debeljuškasti cilindrični pneumociti tipa II; alveolarna septa su umjereno infiltrirana limfocitima, plazmocitima, a katkad eozinofilima. Fibroza alveolarnih septa je blaga u najgorem slučaju. Najupadljiviji nalaz predstavljaju brojni pigmentirani makrofagi unutar distalnih bronha, koji su u vrijeme kada je bolest prvi put opisana pogrešno protumačeni kao dekvamirani pneumociti. Sačasta pluća se rijetko viđaju. Slični, ali manje opsežni nalazi vide se kod respiratornog bronhiolitisa udruženog sa ILD (RBILD), što ukazuje da su DIP i RBILD različite manifestacije iste bolesti koja je uzrokovana pušenjem.

Simptom i znakovi, nalazi testova plućne funkcije i dijagnostički pristupi su isti kao i za idiopatsku plućnu fibrozu (IPF).

Patološke promjene na RTG–u pluća su manje izražene nego kod IPF. Nalazi mogu biti normalni u do 20% slučajeva. HRCT pokazuje mrljasta zasjenjenja poput mliječnog stakla, obično bez retikularnog crteža.

Liječenje podrazumijeva prestanak pušenja, što dovodi do kliničkog poboljšanja u oko 75% bolesnika; oni bez poboljšanja, mogu povoljno odgovoriti na kortikosteroide ili citostatike. Prognoza je dobra, oko 70% preživi 10 god.