Manjak esencijalnih masnih kiselina

Manjak esencijalnih masnih kiselina (engl. essential fatty acid = EFA) je rijedak, a pojavljuje se najčešće u djece hranjene namirnicama kojima nedostaju EFA. Znakovi su dermatitis, alopecija, trombocitopenija, te u djece, zastoj u rastu. Dijagnoza se postavlja klinički. Manjak se rješava nadomještanjem EFA prehranom.

EFA, linolna i linolenska su supstrati za endogenu sintezu drugih masnih kiselina, koje su potrebne za mnoge fiziološke procese, uključujući održanje cjelovitosti kože i staničnih membrana te sintezu prostaglandina i leukotriena. Primjerice, eikozapentaenoična i dokozaheksaenoična kiselina koje se stvaraju iz EFA su važne sastavnice mozga i mrežnice.

Da bi se razvio manjak EFA, unos hranom mora biti jako mali. Čak i male količine EFA mogu spriječiti manjak EFA. Kravlje mlijeko sadrži samo oko 25% količine linolne kiseline majčinog mlijeka, ali kad se uzima u normalnim količinama, sadrži dovoljno linolne kiseline da spriječi manjak EFA. Ukupni unos masti u ljudi u mnogim zemljama u razvoju može biti vrlo nizak, no masti su obično biljnog podrijetla, s velikim količinama linolne i dovoljnim količinama linolenske kiseline da spriječe manjak EFA.

Manjak EFA se može razviti u djece hranjene mliječnim pripravkom s malim sadržajem linolne kiseline, kao što je pripravak na osnovi obranog mlijeka. Manjak EFA se prije razvijao kod dugotrajne TPN, ako u nju nisu bile uključene masti. Danas, međutim, većina otopina za TPN sadrži emulzije masti za sprječavanje manjka EFA. U bolesnika s malapsorpcijom masti ili povećanim metaboličkim potrebama (npr. zbog kirurškog zahvata, višestruke traume ili opeklina), mogu postojati laboratorijski dokazi manjka EFA bez kliničkih znakova.

Dermatitis uzrokovan manjkom EFA je generaliziran i ljuskast; u dojenčadi može nalikovati prirođenoj ihtiozi. Dermatitis povećava gubitak vode kožom.

Dijagnoza se obično postavlja klinički; međutim, u većim istraživačkim centrima sada postoje laboratorijski testovi. Liječenje se sastoji od unosa EFA hranom, što poništava učinke manjka.