Ubod škorpiona

Gotovo svi sjevernoamerički škorpioni su relativno bezopasni; ubodi obično uzrokuju samo lokaliziranu bol i minimalan otok, limfangitis s regionalnom limfadenopatijom, povećanu temperaturu kože a područje oko rane je osjetljivo na dodir.

Značajna iznimka je “žuto–smeđi lajavi škorpion” (Centruroides sculpturatus, također znan kao C. exilicauda), koji se nalazi u Arizoni, Novom Meksiku i na kalifornijskoj strani rijeke Kolorado, jer je otrovan i nanosi mnogo ozljeda. Otrov uzrokuje trenutnu bol i katkad ispad osjeta u zahvaćenom području. Otok obično izostaje, a promjene na koži su minimalne. Ozbiljni simptomi su najčešći u djece koja postanu napeta i nemirna i čine nasumične i neuobičajene pokrete glave, vrata i očiju. Mogu nastati i mišićni spazmi, anksioznost, agitacija, pojačana salivacija i znojenje. U odraslih prevladavaju tahikardija, hipertenzija, ubrzano disanje, slabost, motorni poremećaji i fascikulacije. Respiratorne smetnje mogu nastati i u djece i u odraslih, obično komplicirane s pojačanom salivacijom. Ubod C. sculpturatus može završiti i smrtnim ishodom u djece <6 godina i u preosjetljivih osoba.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza je najčešće očita iz anamneze, ali nekoliko vrsta škorpiona koji se drže kao egzotični kućni ljubimci u SAD–u (poznati pod nazivima koji lažno ukazuju na otrovnost, poput žuta smrt ili crna smrt) jako sliče stranim vrstama s uistinu opasnim otrovom. Kako ubodena žrtva rijetko zna stvarnu vrstu škorpiona kućnog ljubimca ili je informacija nepouzdana, ubode takvih vrsta valja držati opasnima sve dok znaci ili nedostatak znakova ne pokažu suprotno.

Liječenje uboda neotrovnih škorpiona je nespecifično. Led na rani i NSAR ublažuju bol. Nakon uboda škorpiona Centruroides indicirano je mirovanje, benzodijazepini kod mišićnih spazama, a ukoliko je potrebno i intravensko davanje lijekova za kontrolu hipertenzije, agitacije i bolova. Tijekom prvih 8 do 12 h ne daje se hrana. Protuotrov je dostupan samo u Arizoni i valja ga rabiti u svim slučajevima teških otrovanja ili ako nema spontanog poboljšanja, posebno u djece. Informacije o nabavci i korištenju protuotrova mogu se dobiti u regionalnom centru za kontrolu otrovanja.