Ostali artropodi koji grizu

Među uobičajenije artropode koji grizu u SAD–u spadaju pješčane muhe, konjske muhe, jelenje muhe, crne muhe, stajske muhe, komarci, buhe, uši (vidi str. 994), posteljne stjenice i neke vodene stjenice. Svi ti artropodi, osim vodenih i rudarskih stjenica, ujedno i sišu krv, ali niti jedna vrsta nije otrovna.

Sastav sline ovih artropoda je vrlo različit pa se i lezije koje nastaju uslijed ugriza kreću od malih papula do velikih ulceracija s oteklinama i akutnim bolovima. Može nastati i dermatitis. Najozbiljniji ugrizi su oni komplicirani reakcijama preosjetljivosti i infekcijama; u preosjetljivih osoba oni mogu biti i fatalni. Alergeni buhe u nekih ljudi mogu izazvati alergiju i bez ugriza.

Lokacija (mjesto) i način ugriza te urtika su katkad važni za postavljanje dijagnoze. Primjerice, crne muhe obično ugrizaju u području vrata, ušiju i lica; ugrizi buha mogu biti brojni, uglavnom na stopalima i nogama; ugrizi posteljnih stjenica obično se vide u obliku crta, najčešće na trupu.

Ugriz treba očistiti i primijeniti antihistaminsku ili kortikosteroidnu kremu. Teške reakcije preosjetljivosti treba liječiti (vidi str. 1360).