Mekušci

Mekušci uključuju hobotnice, školjkaše i puževe. Conus californicus je jedini znani opasni puž u sjevernoameričkim vodama. Njegov ubod uzrokuje lokaliziranu bol, otok, crvenilo i obamrlost. Liječenje je uglavnom suportivno. Lokalne mjere se ne čine posebno učinkovitim, a izvješća o učinkovitosti lokalnog davanja injekcija adrenalina i neostigmina nisu potvrđena. Teška stanja koja mogu nastati nakon uboda Conus californicus mogu zahtijevati mehaničku ventilaciju i mjere protiv šoka.

Čunjasti puževi su rijetko uzročnici otrovanja ronilaca i skupljača školjki u morima Indijskog oceana i Pacifika. Puž uštrca svoj otrov zubima izgleda harpuna ukoliko se s njim agresivno postupa (npr. čišćenje školjki ili nakon stavljanja u džep). Otrov sadrži brojne neurotoksine koji blokiraju ionske kanale i receptore neurotransmitera, što rezultira paralizom koja je uglavnom reverzibilna, ali je bila uzrokom i nekoliko smrtnih ishoda. Liječenje je suportivno i može uključivati imobilizaciju i lokalnu kompresiju mjesta uboda, potapanje u vrućoj vodi i profilaksu tetanusa. U težim slučajevima je potrebno asistirano disanje.

Ubod sjevernoameričke hobotnice je vrlo rijetko ozbiljne prirode. Ubodi plavoprstenaste hobotnice su najčešći u vodama Australije. Njen otrov sadrži tetrodotoksin i može izazvati lokalnu anesteziju, neuromuskularnu paralizu i zatajenje disanja. Liječenje je suportivno.