Cnidaria (coelenterates)

Cnidaria uključuju koralje, morske vlasulje, meduze i hidre (npr. portugalski ratnik). Odgovorni su za više otrovanja nego bilo koje druge morske životinje. Od 9000 vrsta, oko 100 ih je otrovno za čovjeka. Cnidaria imaju izrazito razvijen organ za ubadanje (nematocista) koji može probiti ljudsku kožu. Nematociste su naročito brojne u području ticala; jedno ticalo može ispaliti tisuće nematocista pri kontaktu.

Lezije ovise o tipu coelenterata. Načelno, početne lezije izgledaju kao male crtaste papularne erupcije koje se brzo razvijaju u jednu ili više isprekidanih crta, povremeno okruženu izdignutim eritematoznim područjem. Bol može biti izrazito jaka a svrbež je uobičajen. Papule mogu prijeći u mjehuriće i napredovati do pustulacije, hemoragije i deskvamacije. Sistemske manifestacije su slabost, mučnina, povraćanje, glavobolja, mišićna bol i spazam, suzenje i iscjedak iz nosa, pojačano znojenje, promjene bila i pleuralna bol.

U vodama Sjeverne Amerike portugalski ratnik je, koliko je znano, uzrokovao nekoliko smrti. Članovi reda Kubo–meduze su najopasniji pripadnici coelenterata, posebno morska osa (Chironex fleckeri) i četvrtasta meduza (Chiroplasmus quadrigatus) i odgovorni su za nekoliko smrti u Indo–pacifičkim vodama.

Za zaustavljanje ubodnog mehanizma ubačene nematociste u slučajevima uboda četvrtaste meduze i portugalskog ratnika rabi se ocat, a kod morske koprive soda bikarbona, kao 50:50 otopina. Svježa voda može aktivirati neotpuštene nematociste. Ticala treba promptno ukloniti pomoću forcepsa ili rukom u dvostrukoj rukavici, a simptome liječiti suportivno. Odmah treba dati analgetike, acetilsalicilnu kiselinu ili druge analgoantipiretike, a kod jačih bolova i opioide. Bolni mišićni spazmi se mogu liječiti benzodijazepinima. Intravensko davanje tekućine zajedno s adrenalinom početno je empirijsko liječenje kod bolesnika sa znacima razvoja šoka. Postoje protuotrovi za ubode C. fleckeri i četvrtaste meduze, ali je beskoristan u slučaju sjevernoameričkih vrsta.

Osip kupača u moru je makulopapulozni osip praćen žarenjem i svrbežom, koji pogađa kupače u nekim područjima Atlantskog mora (npr. Florida, Carribi, Long Island). Uzrokovan je ubodima larve morske anemone Edwardsiella lineata. Osip se tipično pojačava na mjestu gdje odjeća za kupanje prianja uz kožu.