Sindrom piriformnog mišića

Sindrom piriformnog mišića je bolno stanje koje nastaje zbog pritiska piriformnog mišića na ishijadični živac.

Piriformni mišić se proteže od zdjelične površine krstačne kosti do gornjeg ruba velikog trohantera bederene kosti. Tijekom trčanja ili sjedenja, ovaj mišić može pritisnuti ishijadični živac na mjestu gdje on izlazi ispod mišića kako bi prešao preko rotatornih mišića kuka.

Simptomi i znakovi

Kronična, dosadna bol, trnjenje ili obamrlost započinju u bedrima i mogu se širiti uzduž toka ishijadičnog živca niz cijelu duljinu bedra i potkoljenice, a ponekad i u stopalo. Bol je obično kronična, a pogoršava se u položajima u kojima je piriformni mišić pritisnut o živac (npr. pri sjedenju na toaletu, sjedalu u automobilu ili uskom sjedalu bicikla, ili prilikom trčanja). Za razliku od piriformne boli, pritisak lumbalnog diska na ishijadični živac (išijas—vidi str. 327) je osim boli koja se širi niz nogu, obično povezan s križoboljom.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja tjelesnim pregledom. Dijagnostički testovi su forsirana unutarnja rotacija flektiranog bedra (Freiburgov manevar), abdukcija zahvaćene noge tijekom sjedenja (paceov manevar), podizanje koljena za nekoliko cm iznad stola u ležećem položaju na strani nezahvaćene noge (Beattyjev manevar) ili pritisak na stražnjicu na mjestu gdje se ishijadični živac križa s piriformnim mišićem, dok se bolesnik polako saginje prema naprijed (Mirkinov test). Slikovne pretrage nisu korisne, osim za isključivanje drugih uzroka pritiska na živac. Razlučivanje od poremećaja lumbalnog diska je ponekad teško, te može biti potrebno upućivanje specijalisti.

Liječenje

Bolesnik privremeno mora prestati s trčanjem, voženjem bicikla ili bilo kojom drugom aktivnošću koja izaziva bol. Bolesnik čija se bol pojačava prilikom sjedenja treba odmah ustati, ili, ako to nije moguće, promijeniti položaj kako bi izdignuo bolno područje sa sjedalice. Korisne mogu biti specifične vježbe istezanja za stražnje područje kuka i piriformis. Kirurški je zahvat rijetko potreban. Često pomaže pažljivo usmjerena injekcija kortikosteroida blizu mjesta na kojem se m. piriformis križa s ishijadičnim živcem.