Razor glenoidnog labruma

Do razdora glenoidnog labruma obično dolazi zbog specifične traume kao što je pad na isprženu ruku. On uzrokuje bol pri pokretu. Liječi se fizikalnom terapijom a ponekad kirurški.

Rame je (za razliku od kuka ili lakta) prirodno nestabilan zglob; uspoređuje se s lopticom za golf koja se nalazi na držaču. Zbog poboljšanja građevne stabilnosti, glenoidna fosa (anatomski vrlo plitka) je produbljena labrumom, koji je građen od gumastog vezivno–hrskavičnog tkiva oko ruba glenoidne fose. Do njegovog razdora može doći tijekom bavljenja sportovima u kojima dolazi do bacanja, ili uslijed tupe traume pri padu i dočekivanju na ispruženu ruku.

Dijagnoza se obično zasniva na postojanju duboke boli u ramenu prilikom izvođenja pokreta, osobito prilikom bacanja u bejzbolu. Uz ovu bol može postojati osjećaj škljocanja i uklještenja. U početku treba izvršiti detaljan pregled ramena i vrata, no često bolesnika treba uputiti specijalisti jer se priroda promjene često može odrediti samo profinjenijim dijagnostičkim pretragama (npr. MR s kontrastom).

Ako nakon fizikalne terapije ne dođe do poboljšanja simptoma, a dijagnoza je potvrđena pomoću MR, liječenje izbora je često kirurška nekrektomija ili popravak. Zahvat se obično izvodi artroskopski.