Medijalni epikondilitis

Medijalni epikondilitis je upala skupine mišića koji vrše fleksiju i pronaciju a polaze s medijalnog epikodila lakta; ovo je stanje puno rjeđe od lateralnog epikondilitisa.

Medijalni epikondilitis je uzrokovan bilo kojom aktivnošću kod koje dolazi do djelovanja valgus sile na lakat, kao što je to tijekom bacanja u bejzbolu, igranju golfa, serviranju teniske loptice (osobito uz top spin, kad je reket prejako zategnut ili preslabo držan ili kad su loptice teške) te pri bacanju koplja. Nesportske aktivnosti koje mogu uzrokovati medijalni epikondilitis su zidanje, udaranje čekićem i tipkanje.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Bolesnik opisuje bol u fleksorno pronatorskim tetivama (povezanim s medijalnim epikondilom) i u medijalnom epikondilu, uz flektirani ili pronirani zglavak, uz otpor.

Za potvrđivanje dijagnoze, liječnik posjedne bolesnika na stolac, uz podlakticu položenu na stol i supiniranu šaku. Bolesnik pokuša podići šaku savijajući zglavak, dok ga liječnik u tome sprječava. Bol u medijalnom epikondilu i fleksorno pronatorskim tetivama potvrđuje dijagnozu.

Liječenje

Liječenje je slično onome za lateralni epikondilitis (vidi str. 2634). Bolesnik treba izbjegavati bilo kakvu aktivnost koja uzrokuje bol pri fleksiji ili pronaciji zglavka. U početku se primjenjuje mirovanje, led i NSAID, ponekad uz injekciju kortizona u bolno područje oko tetive. Kad se bol povuče, izvode se nježne vježbe ekstenzora i fleksora podlaktice uz otpor, nakon čega slijede ekscentrične i koncentrične vježbe uz otpor.

Općenito, kirurški zahvat dolazi u obzir tek nakon 6–12 mj. neuspješnog konzervativnog liječenja. Kirurški postupci za liječenje medijalnog epikondilitisa obuhvaćaju odstranjenje ožiljnog tkiva i pričvršćivanje oštećenih tkiva.