Lateralni epikondilitis

Lateralni epikondilitis nastaje uslijed upale i sitnih razdora vlakana ekstenzornih tetiva podlaktice; simptom je bol u području lateralnog epikondila lakta, koja se može širiti u podlakticu.

Teorije o patofiziologiji lateralnog epikondilisa obuhvaćaju nesportske i profesionalne aktivnosti kod kojih je potrebno ponavljana i forsirana supinacija i pronacija podlaktice, kao i pretjerana uporaba ili slabost (ili oboje) m. extensor carpi radialis brevisa i longusa podlaktice, koji polaze s lateralnog epikondila lakta. Primjerice, tijekom bekenda kod sportova s reketom, lakat i zglavak se istežu a tetive ekstenzora, osobito m. extensor carpi radialis brevisa se mogu ozlijediti dok prelaze preko lateralnog epikondila i glave palčane kosti. Faktori koji doprinose ozljedi su loša tehnika izvođenja, slabost mišića ramena i zglavka, prejako zategnuti reket, preslabi stisak drške, udaranje teških, vlažnih lopti i udaranje periferijom reketa.

U osoba koje izvode vježbe izdržljivosti, lateralni epikondilitis se najbolje uočava tijekom podizanja utega napinjanjem bicepsa, te raznih vježbi veslanja i podizanja tijela do brade, za mišiće leđa, osobito uz pronirane ruke. Ozljede često nastaju zbog pretjerivanja (previše aktivnosti ili prečestog izvođenja istih pokreta) ili neravnoteže mišića ekstenzora i fleksora podlaktice.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

U početku do boli dolazi u tetivama ekstenzora kad je zglob ispružen, uz opterećenje (npr. kao prilikom ručnog šarafljenja ili bekend udarca reketom). Bol se može širiti od lateralnog epikondila u sredinu podlaktice; s vremenom može doći do subperiostalnog krvarenja, kalcifikacija, stvaranja koštane ostruge na lateralnom epikondilu, i najvažnije, degeneracije tetive.

Dijagnostički znak je bol uzduž zajedničke tetive ekstenzora uz ispružene prste uz otpor i ispruženi lakat. Dijagnoza se može potvrditi ako se jednaka bol pojavljuje uz slijedeći pokret: Bolesnik sjedi na stolcu, ispruženog lakta s rukom na stolu a šakom okrenutom prema podlozi; liječnik čvrsto postavlja svoju ruku na bolesnikovu, koji pokuša podići ruku savijajući zglavak.

Liječenje

Liječenje obuhvaća pristup u 2 faze. U početku se primjenjuje mirovanje, led, NSAID i istezanje, ponekad uz injekciju kortizona u bolno područje oko tetive. Kad se bol povuče, izvode se nježne vježbe ekstenzornih i fleksornih mišića podlaktice uz otpor, nakon čega slijede ekscentrične i koncentrične vježbe uz otpor. Treba izbjegavati aktivnosti kod kojih se pojavljuje bol tijekom ekstenzije ili pronacije zglavka. Često se savjetuju udlage za teniski lakat. Podešavanje reketa i odabir odgovarajućeg tipa reketa također mogu pomoći pri izbjegavanju dodatne ozljede.

Premda kirurški zahvat obično nije potreban, kirurški postupci za liječenje lateralnog epikondilitisa obuhvaćaju odstranjenje ožiljnog i degenerativno promijenjenog tkiva sa zahvaćenih ekstenzornih tetiva lakta.