Predostrožnosti i prevencija ronilačkih ozljeda

Ronjenje je relativno bezopasna rekreacijska aktivnost za zdrave ljude koji su na odgovarajući način izvježbani i podučeni. Postoje brojni tečajevi na kojima se podučava o sigurnosti pri ronjenu.

Sigurnost pri ronjenju: Učestalost barotraume se može smanjiti aktivnim izjednačavanjem tlakova u dijelovima tijela koji sadrže zrak, uključujući i ronilačku masku (ispuhivanjem zraka iz nosa u masku) i srednje uho (zijevanjem, gutanjem ili izvođenjem Valsalvina manevra). Ronioci trebaju izbjegavati zadržavanje daha, te normalno disati prilikom izrona, koji ne bi smio biti brži od 15–30 cm/s, što je brzina kod koje se N2 postupno odstranjuje a zrakom ispunjeni prostori (npr. pluća, sinusi) prazne. Trenutne preporuke također su i zaustavljanje na 4,6 m dubine 3–5 min., za dodatno izjednačavanje. Također, ronioci ne bi smjeli letjeti 15–18 h nakon ronjenja. Ronioci moraju biti svjesni određenih uvjeta za ronjenje i izbjegavati ih (npr. lošu vidljivost, jake struje koje zahtijevaju ulaganje većeg tjelesnog napora). Niske temperature su osobito opasne jer se hipotermija može naglo razviti te utjecati na prosudbu i spretnost ili izazvati smrtonosne srčane aritmije u podložnih osoba. Ne preporučuje se da ronilac roni sam.

Nezakonite tvari i alkohol u bilo kojoj količini mogu imati nepredvidljive i neočekivane učinke na dubini te ih treba strogo izbjegavati. Lijekovi koji se izdaju na recept rijetko ometaju rekreacijsku aktivnost, no ako je poremećaj koji se liječi kontraindikacija za ronjenje, na njemu ne treba ustrajati.

Kontraindikacije za ronjenje: Budući da ronjenje može uključivati teški tjelesni napor, ronioci ne smiju bolovati od težih kardiovaskularnih ni plućnih bolesti a trebali bi imati iznadprosječni aerobni kapacitet. Kod poremećaja koji mogu poremetiti svijest, pozornost ili prosudbu, ronjenje je zabranjeno. Ako postoji bilo kakva sumnja o tome je li ronjenje kontraindicirano kod specifičnog poremećaja, treba se posavjetovati s poznatim stručnjakom. Specifične kontraindikacije za ronjenje navedene su u TBL. 323–3.