Ozljeda kralježnične moždine u djece

Premda je učestalost ozljeda kralježnične moždine u djece <10 god. najmanja, nisu rijetkost. Za svako se dijete koje je sudjelovalo u sudaru automobila, palo s visine 3 m ili ozlijedilo skokom u vodu treba pretpostaviti da ima ozljedu kralježnične moždine sve dok se pregledom i slikovnim pretragama ne utvrdi suprotno.

U djece <8 god. ozljede vratne kralježnice su najčešće iznad razine C4; u djece >8 god. su češće ozljede između C5 i C8. Vrlo je važno postalo raspoznavanje SCIWORA (Spinal Cord Injury Without evidence Of Radiologic Abnormality – Ozljede kralježnične moždine bez radioloških znakova oštećenja). Do ove vrste ozljede dolazi gotovo isključivo u djece a povezana je s neposrednom trakcijom kralježnične moždine, nagnječenjem i ozljedom krvnih žila.

Liječenje je slično onome u odraslih osoba, s imobilizacijom i obraćanjem pažnje na odgovarajuću oksigenaciju, ventilaciju i cirkulaciju, a može uključivati i visoke doze kortikosteroida (iste doze na osnovi tjelesne težine). Djecu sa značajnom ozljedom kralježnične moždine treba što prije uputiti u ustanovu koja se bavi dječjom traumatologijom.