Ozljede tkiva bez smrzavanja

Izlaganjem hladnoći mogu nastati akutne ili kronične ozljede bez smrzavanja tkiva.

Ozebline: Najblaži oblik ozljede uzrokovane hladnoćom je ozeblina. Zahvaćena područja su obamrla, otečena i crvena. Liječi se zagrijavanjem, pri čemu nastaje bol i svrbež. Rijetko, blaga preosjetljivost na hladnoću može trajati mjesecima ili godinama.

Imerzijsko (rovovsko) stopalo: Dugotrajno izlaganje vlažnoj hladnoći može dovesti do imerzijskog stopala. Obično su ozlijeđeni periferni živci i krvne žile; u teškim slučajevima mogu biti ozlijeđeni mišići i koža.

U početku je stopalo blijedo, znojno i obamrlo; ako bolesnici nastave hodati može doći do maceracije tkiva. Zagrijavanje uzrokuje hiperemiju, bol, te često, preosjetljivost na lagani dodir, koja traje 6–10 tj. Koža može ulcerirati, ili se može razviti crni eshar. Autonomna disfunkcija je česta, uz pojačano ili smanjeno znojenje, vazomotorne promjene i lokalnu preosjetljivost na promjene temperature. Može doći do atrofije mišića i dizestezije koje mogu postati kronične.

Imerzijsko stopalo se može spriječiti nošenjem čizama koje ne stežu stopala, održavanjem suhoće stopala i čizama te čestim mijenjanjem čarapa. Hitno liječenje se sastoji od zagrijavanja uranjanjem u toplu vodu na 40–42 °C, te sterilnim zamatanjem. Kronične neuropatske simptome je teško liječiti; može se pokušati s primjenom amitriptilina (vidi Neuropatska bol na str. 1779).

Promrzline (pernio): Lokalizirana područja eritema, edema i svrbeža nastaju izlaganjem suhoj hladnoći; način nastanka je nejasan. Može doći do stvaranja plikova i ulceracije. Promrzline najčešće zahvaćaju prste i pretibijalno područje, a prolaze spontano. Ponekad se simptomi vraćaju.

Pernio je naziv koji se često koristi za vaskulitis koji je najčešći u mladih žena s Raynaudovim fenomenom u anamnezi. Oštećenje endotela i neurona dovodi do vaskularne preosjetljivosti na hladnoću i simpatičke nestabilnosti. Kod tvrdokornog pernija može biti učinkovit nifedipin od 20 mg PO 3×/dan. Od pomoći mogu biti i simpatolitici.