Klostridijski nekrotizirajući enteritis

Klostridijski nekrotizirajući kolitis je nekrotizirajuća upala jejunuma i ileuma koju uzrokuje Clostridium perfringens.

C. perfringens povremeno uzrokuje tešku upalnu bolest tankoga crijeva (uglavnom jejunuma). Upala je segmentalna, te zahvaća manje ili veće dijelove crijeva s različitim stupnjem krvarenja i nekroze. Moguća je i perforacija.

Bolest uzrokuje klostridijski β–toksin, koji je vrlo osjetljiv na proteolitičke enzime, a inaktivira ga i obično kuhanje. Bolest uglavnom pogađa ljude koji imaju više rizičnih čimbenika, kao što su nedostatak bjelančevina (zbog čega je nedovoljna sinteza enzima proteaza), loša higijena prehrane, povremene mesne gozbe, osnovna dijeta koja sadrži inhibitore tripsina (slatki krumpir), te infekcija koju uzrokuje Ascaris (ovaj parazit izlučuje inhibitor tripsina). Svi ovi čimbenici zajedno nađeni su samo u unutrašnjosti Nove Gvineje i dijelovima Afrike, središnje i južne Amerike i Azije. U Novoj Gvineji bolest je poznata kao pigbel, a obično se prenosi kontaminiranom svinjetinom, drugim mesom i, možda, kikirikijem.

Težina bolesti varira od blagog proljeva do galopirajućeg tijeka s jakim bolovima u trbuhu, povraćanjem, krvavim stolicama, te ponekad i smrću unutar 24 h. Liječi se antibioticima (penicilin G, metronidazol). Vjerojatno je kod 50% težih bolesnika potrebno kirurško liječenje zbog perforacije, opstrukcije crijeva ili neuspjeha antibiotskog liječenja. Pokusno toksoidno cjepivo bilo je uspješno u endemskim područjima, ali nije u komercijalnoj primjeni.

Neutropenični kolitis sličan je sindrom u kojem je zahvaćen cekum neutropeničnih bolesnika (tj. onih s leukemijom ili onkoloških bolesnika koji primaju kemoterapiju). Uzročnik je obično Clostridium septicum. Simptomi su vrućica, bol u trbuhu i proljev. Liječi se antibioticima, no ponekad je potreban i kirurški zahvat.

Novorođenački nekrotizirajući kolitis (vidi str. 2286), koji se javlja u neonatalnim intenzivnim jedinicama, mogu izazvati C. perfringens, C. butyricum i C. difficile, premda uloga ovih mikroorganizama zahtijeva dalja istraživanja.