Preopterećenje željezom

(Hemosideroza; hemokromatoza)

(Otrovanje Fe vidi na str. 2667)

Kad premaši tjelesne potrebe, željezo (Fe) se taloži u tkiva kao hemosiderin. Taloženje Fe koje dovodi do oštećenja tkiva (i ukupni sadržaj Fe u tijelu >5 g) naziva se hemokromatoza. Fokalno ili generalizirano taloženje Fe bez pratećeg oštećenja tkiva naziva se hemosideroza. Preopterećenje Fe može biti primarna (genetska) mana metabolizma ili posljedica drugih stanja s povećanim unosom ili oslobađanjem Fe. Suvišak Fe se nakuplja u gotovo svim tkivima, no suština morbiditeta posljedica je odlaganja Fe u jetri, štitnjači, hipofizi, hipotalamusu, srcu, gušterači i zglobovima. Oštećenje jetre dovodi do povišenja aminotransferaza (ALT i AST), fibroze i ciroze.

Hemosideroza: Fokalna hemosideroza može biti posljedica ponavljanih krvarenja u određeni organ. Iz ekstravaziranih E oslobađa se i odlaže Fe, što može dovesti do depozita hemosiderina. Obično su tako pogođena pluća, a uzrok su ponavljana krvarenja, idiopatska (npr. Goodpastureov sindrom) ili zbog plućne hipertenzije (npr. primarna plućna hipertenzija, plućna fibroza, teška mitralna stenoza). Ponekad se uz takva stanja javlja i sideropenijska anemija jer se Fe iz tkiva ne može mobilizirati i ponovno upotrijebiti.

Bubrežna hemosideroza je obično posljedica opsežne intravaskularne hemolize (vidi str. 1045). Slobodni Hb se filtrira u glomerulima, a Fe se odlaže u bubrege. Bubreži parenhim nije oštećen, ali obilna hemosiderinurija može uzrokovati sideropeniju.