Subakutni tireoiditis

Riječ je o upalnoj bolesti štitnjače vjerojatno uzrokovanoj virusom. Javlja se vrućica i bolnost štitnjače, česta je početna hipertireoza. Dijagnoza je klinička uz funkcijske pretrage štitnjače. Liječi se visokim dozama NSAR ili kortikosteroidima. Kroz nekoliko mjeseci većinom dolazi do spontane sanacije.

Česta je anamneza prethodne virusne infekcije gornjih dišnih putova. Histološki se nalazi manje limfocita nego u Hashimotovom ili nijemom tireoiditisu, uz karakterističnu infiltraciju orijaškim stanicama i granulocitima te raskidanje folikula.

Klinička slika i dijagnoza

Uz bolnost u prednjem dijelu vrata javlja se vrućica (37,8–38,3° C). Vratobolja se znakovito premješta s jedne na drugu stranu da bi se zaustavila na jednom mjestu uz širenje u čeljusti i uši. Često se zamjenjuje za zubobolju, odnosno upalu ždrijela ili uha, a pogoršava se gutanjem ili okretanjem glave. Spočetka su česti simptomi hipertireoze zbog oslobađanja hormona iz oštećenih folikula. Klonulost i malaksalost su izrazitiji nego u drugim bolestima štitnjače. Pri fizikalnom pregledu nalazi se nesimetrično uvećana, čvrsta i bolna štitnjača.

Laboratorijski nalazi spočetka pokazuju povišenje slobodnih T4 i T3, sniženje TSH i akumuliranja radiojoda (često bude ništavno) uz ubrzanu SE. Nakon nekoliko tjedana spremišta T4 i T3 u štitnjači se isprazne pa dolazi do prolazne hipotireoze s niskim T4 i T3 te povišenim TSH uz oporavak preuzimanja radiojoda u štitnjaču. Mogu se naći i slabo pozitivna tireoidna protutijela.

Prognoza i liječenje

Subakutni tireoiditis je sklon spontanoj sanaciji, obično u nekoliko mjeseci, a ponekad recidivira i opsežnim razaranjem folikula zna uzrokovati trajnu hipotireozu.

Liječi se visokim dozama ASK ili drugih NSAR. U teškim, upornim slučajevima kortikosteroidi (npr. prednison 30–40 mg PO 1×/dan kroz 3–4 tjedna) suzbijaju sve simptome u roku od 48 h. Za dugotrajnu hipotireozu potrebna je hormonska supstitucija.