Rak štitnjače uzrokovan zračenjem

Novotvorine štitnjače se javljaju u osoba izloženih intenzivnom zračenju, npr. nakon eksplozija atomskih bomba, nakon kvarova nuklearnih reaktora ili nakon usputnog zahvaćanja štitnjače pri radioterapiji drugih promjena. Tumori se javljaju i 10 godina nakon ekspozicije, ali povećani rizik ostaje i 30–40 god. Takve su novotvorine većinom benigne, ali oko 7% su papilarni karcinomi. Neoplazme su često policentrične ili difuzne.

Pacijenti s ozračenom štitnjačom se svake godine trebaju podvrgnuti palpiranju žlijezde, ultrazvučnom pregledu i određivanju autoprotutijela (da se isključi Hashimotov tireoiditis). Scintigram štitnjače ne otkriva uvijek takve promjene.

Ako UZ prokaže čvor, ide se na aspiraciju tankom iglom. Ako se ne nađu promjene sumnjive na malignitet, mnogi savjetuju trajno uzimanje tiroksina u dozama koja potiskuju TSH i tako možda smanje vjerojatnost pojave tumora.

Kirurški zahvat je indiciran ako iglena biopsija otkrije malignitet. Tada izbor pada na totalnu ili suptotalnu tireoidektomiju, iza koje se daje ablacijska doza radiojoda (ovisno, dakako, o histologiji, veličini i invazivnosti novotvorine).