Pagetova bolest bradavice

Pagetova bolest je rijedak oblik karcinoma koji se pojavljuje u obliku jednostranog ekcematoznog do psorijatiformnog plaka oko bradavice. Radi se od proširenju podležećeg duktalnog invazivnog karcinoma dojke na epidermis.

Pagetovu bolest bradavice se ne smije zamijeniti s metaboličkom bolešću kostiju koja se također zove Pagetova bolest. U vrijeme postavljanja dijagnoze često postoje metastaze. Liječi se kirurški.

Pagetova bolest se također pojavljuje na drugim mjestima, najčešće u preponi ili u perianalnom području (ekstramamarna Pagetova bolest). Najčešća sijela su mokraćni mjehur i rektum. Ekstramamarna Pagetova bolest je rijetki intraepitelni adenokarcinom područja u kojem ima apokrinih žlijezda. Crvenilo, vlaženje i stvaranje krusta jako sliči dermatitisu, no liječnik treba posumnjati na karcinom jer je promjena oštro ograničena, jednostrana i ne odgovara na lokalno liječenje. Biopsija pokazuje tipičnu histološku sliku. Liječi se kirurškim odstranjenjem otkrivenog tumora i ablacijom nadležeće zahvaćene kože ili kirurškim putem ili pomoću CO2 lasera. Zbog povezanosti s osnovnom zloćudnom bolešću potrebna je sistemska obrada.