Karcinom pločastih stanica

Karcinom pločastih stanica je zloćudni tumor epidermalnih keratinocita koji prodire u dermis a obično nastaje na područjima izloženim suncu. Lokalno razaranje može biti opsežno a kod uznapredovalih stadija može doći do metastaza. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Liječenje ovisi o osobinama tumora a može biti kiretaža i elektrodesikacija, kirurška ekscizija, kriokirurški zahvat ili, ponekad zračenje.

Karcinom pločastih stanica, drugi najčešći rak kože se može razviti u normalnom tkivu, u prethodnoj aktiničkoj keratozi (vidi str. 963), području leukoplakije ili ožiljku od opekline. Incidencija u SAD–u iznosi godišnje od 80.000–100.000 slučajeva, uz 200 smrtnih slučajeva.

Klinička slika je jako raznolika, no sumnjiva je svaka promjena na koži izloženoj suncu koja ne zacjeljuje. Tumor može započeti kao crvena papula ili plak s ljuskama ili krustom na površini te može postati nodularan, ponekad s bradavičastom površinom. U nekim slučajevima veći dio promjene može ležati ispod razine okolne kože. U konačnici tumor ulcerira i prodire u podležeće tkivo. Postotak planocelularnih karcinoma na koži koja nije izložena suncu, a koji metastaziraju, je prilično malen. Međutim, ~1/3 slučajeva raka jezika ili sluznice je metastazirala prije postavljanja dijagnoze (vidi str. 842). Diferencijalno dijagnostički u obzir dolaze mnoge dobroćudne i zloćudne promjene, poput bazeocelularnog karcinoma, keratoakantoma, aktiničke keratoze, obične bradavice i seboroične keratoze. Od osnovne je važnosti biopsija.

Općenito je prognoza kod malih i rano odstranjenih promjena izvrsna. Regionalne i udaljene metastaze su rijetke, ali nastaju, osobito kod slabo diferenciranih tumora. U kasnom stadiju bolesti može biti potrebna opsežna operacija a vjerojatnost metastaza je puno veća, u početku u susjednu kožu i regionalne limfne čvorove te konačno u bliže organe. Sveukupno 5–godišnje preživljenje uz metastatsku bolest usprkos liječenju iznosi 34%.

Liječenje je jednako kao kod bazeocelularnog karcinoma (vidi str. 1023), no i liječenju i praćenju mora se posvetiti pojačana pažnja zbog veće mogućnosti nastanka metastaza. Karcinom pločastih stanica na usnici ili drugom spoju kože i sluznice treba ekscidirati; izlječenje je ponekad teško. Recidive treba agresivno liječiti Mohsovim kirurškim zahvatom ili timskim pristupom, operacijom i zračenjem.

Ako se metastaze mogu pronaći i ako su pojedinačne, metastatska se bolest može liječiti zračenjem. Široko rasprostranjene metastaze ne odgovaraju dobro na liječenje kemoterapijom.