Miliaria

Miliarija podrazumijeva da je protok znoja zapriječen (znoj zaostaje u kanalićima žlijezda znojnica) te se nakuplja unutar kože, dovodeći do pojave papula.

Miliarija je najčešća za toplog vlažnog vremena, ali se može pojaviti i za hladnog vremena u osoba koje su pretoplo odjevene. Promjene ovise o debljini tkiva u kojem se nalazi začepljeni izvodni kanal.

Miliaria cristalina je začepljenje kanala u najpovršnijim slojevima epidermisa, uz zadr žavanje znoja ispod rožnatog sloja.

Miliaria rubra je začepljenje kanala u središnjem dijelu epidermisa uz zadržavanje znoja u epidermisu i dermisu. Odgovorno je za nastanak nadraženih papula koje svrbe.

Miliaria pustulosa je nalik na miliaria rubra ali se očituje u vidu pustula a ne papula.

Miliaria profunda je začepljenje kanala na mjestu ulaska u dermalne papile na epidermo– dermalnoj granici, uz zadržavanje znoja u dermisu. Uzrokuje veće, dublje smještene, često bolne papule.

Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike u vrućem okolišu. Liječi se hlađenjem i sušenjem zahvaćenih područja te izbjegavanjem uvjeta koji mogu izazvati znojenje; najbolji je okoliš s klima uređajem.